torstai 19. huhtikuuta 2012

Kevään villit versot

Versovaiheessa villiyrtit ovat maukkaimpia, helpoiten sulavimpia, ravinnerikkaampia ja täynnä pranaa! Niistä ei löydy kuvia kovin hyvin netistä, joten käytiin vähän räpsimässä.


Vuohenputki (Aegopodium podagraria)


Vuohenputken versot ovat nuorena kiiltäviä, vähän vanhempana ne menettävät kiiltonsa ja punaisen värinsä. Mainio salaattiin, smoothieen, patoihin ja keittoihin. Vuohenputken saattaa sekoittaa muihin sarjakukkaisiin, joista osa on hyvinkin myrkyllisiä, joten pitää olla varma tunnistuksessa. Vuohenputken tunnistaa helpoiten sen varressa olevasta urasta.Poimulehti (Alchemilla spp.)Poimulehti on etenkin naisille aivan huikea terveysyrtti hormonitoimintaa tukemaan. Lehdet ovat ihanaa salaattiainesta ja sopivat toki muuhunkin käyttöön. Ne ovat parhaimmillaan kun lehdet ovat vielä supussa, kuten kuvassa, myöhemmin maku ja tekstuuri muuttuu "pahviseksi". Poimulehtiä kasvaa Suomessa muistaakseni n. 20 eri alalajia, kaikkia voidaan käyttää samaan tapaan. Tieteellisen nimensä, Alchemillan, kasvi on saanut siitä, että alkemistit ovat yrittäneet valmistaa kultaa kasvin yöllä lehdille hikoilemista pisaroista.

"Mene kedolle paljain jaloin aikaisin aamulla nuolaisemaan poimulehden kastepisara, tällöin pysyt tuoreena, terveenä ja kauniina pitkään" -Virpi Raipala-CormierNokkonen (Urtica dioica)Nokkosen kevätversot ovat mielestäni parasta ruokaa mitä pallolta löytyy. Niissä ei ole vielä niin paljon poltinkarvoja kuin isommissa nokkosissa. Kielellä kirvelyn voi ehkäistä pyörittelemällä versot kämmenessä palloksi. Soveltuu hyvin melkein ruokaan kuin ruokaan. Heti aamulla, kun vain olen ensin nuoleskellut poimulehdet, siirryn suurella ilolla näiden kimppuun. Ei juuri paremmin voisi päivä alkaa!

------------------------------------------------------------------------------------------------


Mulla olisi vielä puhelimessa muidenkin versojen kuvia, mutta ne on niin huonolaatuisia etten kehtaa julkaista. Nämä kuvat ovat lainakameralla otettuja. Jos haluat nähdä blogilla jatkossa paljon hyvälaatuisia kuvia, tilaa ihmeessä multa pakuria! Kerään myynnillä hivakkaa uutta kameraa varten! ;)
Kevään ensimmäinen 100% villi ateria tuli valmistettua jo pari viikkoa sitten. Voikukan juuria, nokkosen versoja/kuivaa lehteä/siemeniä, suppilovahveroita ja merisuolaa.

Mahlaakin on tullut jo valuteltua, siitä tulossa kattava blogi lähipäivinä, jos Luoja suo. Versoista ja kevään juurista tulossa myös lisää asiaa!
1 kommentti:

  1. keitossahan on myös kanttarellejä!
    ihanaa oppia arvostamaan yksinkertaisia, voimakkaita, parantavia luonnonmakuja!
    kiitos äiti maa!

    VastaaPoista