perjantai 12. huhtikuuta 2013

Villit tissit!

Naisia on vuosikymmeniä peloteltu pitämään rintaliivejä, jotta heidän rintansa eivät alkaisi roikkua ja rintojen kantaminen ei aiheuttaisi selkäkipuja. Kuten monessa muussakin Babywrongin pelottelutaktiikalla myytävässä tuotteessa, totuus on juurikin päinvastainen.


Ranskalaisessa 15 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa on todettu rintaliivien käytön nimenomaan tekevän rinnoista roikkuvampia ja aiheuttavan enemmän selkäkipuja. Tutkitut villit tissit olivat kiinteämpiä ja terhakampia kuin verrokkina olleet liiveihin ahdetut rinnat. Tutkimuksessa naiset jotka antoivat tissiensä olla villinä, kokivat 7mm kohotuksen nänneissään vuositasolla.Rintaliivien käyttö surkastuttaa rintoja kannattelevaa kudosta, joten valitettavasti nuoresta asti liivejä käyttäneet ovat tulleet niistä "riippuvaisiksi". Näin ollen  naiset jotka ovat vuosikausia käyttäneet liivejä eivät välttämättä hyödy niiden poisjättämisestä. Tutkimuksessa mukana ollut, kaksi vuotta tissejään villiinnyttänyt 28-vuotias Capucine oli kuitenkin tyytyväinen:

"There are multiple benefits: I breathe more easily, I carry myself better, and I have less back pain."27 kommenttia:

 1. Liivittömyys on kestävää kehitystä kaikin puolin! Hyvä juttu! :)

  VastaaPoista
 2. Luin tuon artikkelin tänään ja myhäilin tyytyväisyydestä.

  Valitettavasti liivitön nainen on toiselle susi ja rintaliivien käyttämättä jättäminen herättää usein paheksuntaa ihan naispiireissäkin (Vaikka olisikin muuten puettu.) Esimerkiksi virallisessä työpaikassa siitä saattaa saada ihan huomautuksenkin, uskomatonta kyllä.

  VastaaPoista
 3. Eri asia onkin sitten se, että kuinka tärkeää elämässä on tissien ulkonäkö. Riippuvat tai terhakat, se on loppujen lopuksi hyvin pinnallinen ja pieni juttu, IMO.

  VastaaPoista
 4. Taitaa liittyä lähinnä psykologiaan koko juttu. Ryhti ja itsetunto siinä on oiennut, tuskinpa ite tissit on sinänsä "kohonneet". Vähän tylppä teksti mutta ihan kiva aihe. :)

  VastaaPoista
 5. Ilman liivejä on helpompi hengittää vapaasti, fyysisesti ja henkisesti, siksi liivittömyys on hyvä juttu. Myös riippurinnat ovat ylpeällä kantajalla kauniit - upea näky kun joku heittää nännit yli olkapään ja pesee rinnan alta!

  VastaaPoista
 6. Niin, olisihan sitä vaikka ilman liivejäkin, JOS olisi kiinteät, terhakat ja pystyt rinnat - täyteläisyyttä ja pyöreyttä unohtamatta. Mutta... aika harvalla on.

  Minulle hyvinistuvat liivit antavat itsevarman ja kauniin olon.

  P.S. Kertooko tutkimus muuuten, kuinka korkealle nännit voivat villeinä ja vapaina oikein kohota? Loputtomastiko uhmaavat maan vetovoimaa..? Vuosi vuodelta kohoavat..? ;-)

  VastaaPoista
 7. Kieltämättä tulee mieleen, että varsin suuri osa kävijöistä on tullut tänne otsikon ja kuvan huokuttelemina, mutta juttu voi kyllä pitää paikkansakin. Tosin kun katsoo Afrikassa vähän vanhempia naisia, niin eivätpä heilläkään nyt niin kovin kohollaan ole rinnat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Lähinna riippuvat kuihtuneet nahkapussit useimmilla vanhana jäljellä

   Poista
 8. Mielestäni on hyvä tuoda esille myös se, että sellaisten alueiden naiset, jotka eivät rintaliivejä käytä (esim. sivun kuvien heimonaiset) tekevät myös enemmän raskasta fyysistä työtä kuin rintaliivejä käyttävät naiset jotka tekevät vain esim. kevyttä toimisto- tai asiakaspalvelutyötä ja joiden rasittava tai melko rasittava viikottainen liikunta jää vähäiseksi. Hyvä lihaskunto auttaa rintoja ja vartaloa ylipäätänsä pysymään kiinteinä.

  VastaaPoista
 9. "Tosin kun katsoo Afrikassa vähän vanhempia naisia, niin eivätpä heilläkään nyt niin kovin kohollaan ole rinnat."

  Tähän myös vaikuttanee se, että usein vanhemmilla Afrikkalaisilla naisilla on useampia raskauksia ja imetysjaksoja takanaan verrattuna Eurooppalaisiin naisiin.

  VastaaPoista
 10. Suurimmat tekijät tissien roikkumiseen ovat:

  -lasten lukumäärä
  -painoindeksi
  -tupakointi
  -rintojen koko ennen lapsien saantia

  Harvardin tutkimus vuodelta 1991 osoittaa myös, että liivittömillä naisilla on vähemmän rintasyöpää. Myös kulttuureissa joissa liivejä ei pidetä esiintyy vähemmän rintasyöpää.

  VastaaPoista
 11. Noilla seuduin ei taida miehilläkään juuri olla manboobseja. Voisivatkohan länsimaiset miehetkin ottaa oppia siltä suunnalta?

  Tiukkoja rintalihaksia ja pyykkilautavatsoja olisi ilo katsella - ja luonnollisesti ilman paitaa. ;-)

  VastaaPoista
 12. En tiedä kun en käynyt ole, mutta äkkiseltään suht rikkaalta ja tasa-arvoiselta pitäjältä vaikuttaisi tämä Besançon missä tutkimus on paikallisella väestöllä tehty. Varmaankin siis jopa keskimääräistä vähemmän raskasta fyysistä työtä tekeviä naisia tutkittu tässä.

  Aika varauksella suhtautuisin silti; proffa itse sanoo: “It would be dangerous to advise all women to stop wearing their soutien-gorge as _the women involved were not a representative sample of the population_.". Lisäksi otoksen kooksi mainitaan alkuperäisessä Radiofrancelle annetussa tiedotteessa (ei siis artikkelissa jollaista ei edes ole ainakaan vielä julkaistu) 130 naista, kun taas pari päivää myöhemmissä tätä lähteenään käyttävissä englanninkielisissä ympäri nettiä levinneissä lehtijutuissa määrä onkin 300-330.

  VastaaPoista
 13. mielestäni pieniä rintoja ei arvosteta tarpeeksi, pienet säilyttävät muotonsa paremmin ja ovat muutenkin miellyttävämmät katsoa ja koskea. tulisiko joskus vielä trendi, että naiset implanttien sijaan alkaisivat pienennyttää rintavarustustaan? vai johtaisiko kilpailu pienuudesta siihen, että naiset teettäisivät kuoppia rintojensa paikalle? kamala ajatus sekin!

  mutta kyllä vaan, pienet, tai enintään kohtuullisen kokoiset, villit ja vapaat luomurinnat kunniaan! saavat minulta ainakin miehenä varauksettoman kannatuksen. mieluummin pienet rinnat ja muodokas takapuoli kuin toisin päin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aika monilla naisilla on isot rinnat luonnostaan, mm. minulla. onko se sinun mielestä siis huono juttu? :/ vittuakos minä niille voin. ilmeisesti ne ei nyt sitten sovi tähän sinun täydellisten kohtuullisten kokoisten luomutissien kategoriaan, vaikka luomut ovatkin. pitäiskö mun pienentää tissini? mieluummin pienet leikellyt, kuin isot luomut, niinkö ajattelet todella?

   Poista
 14. Kyllä mun tissit alkoi aikanaan roikkumaan ennen kuin ensimmäisiä liivejäkään hankin. Juokseminen 13-vuotiaana D-kuppilaisena teki kipeää, mutta kun en kehdannut liiviostoksille mennä. Uskon kuitenkin, että olisivat riipahtaneet liivienkin kanssa, koska iho- ja sidekudostyypillä on se suurin merkitys rintojen kiinteydessä. Rintaliivit ovat ihana asia, joista en tule luopumaan koskaan. Kotona hengaan paljonkin ilman liivejä, mutta olo on silloin ryhditön ja nuhjuinen. Muuten, minkähän verran push up-liivit vaikuttavat rintojen ryhtiin työntäessään rintoja ylös ja yhteen. Luulisi siinä ihon ja sidekudoksen venyvän. Uskon, että push upit voivat olla pienten rintojen venyttäjä.

  VastaaPoista
 15. Tämä rintakeskustelu pienet vs. suuret on kyllä samaa sarjaa kuin vaalea iho vs. tumma iho. Jonkun verran voi rintojen massaan vaikuttaa laihtumalla ja lihomalla, mutta ei loputtomiin. Aikuisilla naisilla vain rinnat eivät ole mitkään pystyt nuppuset, suomalaisilla naisillakin kun rintojen koko yleensäottaen on suht kookas. Ja mitä tulee alkuasukkaisiin, niin noistakin kuvista näkee, että hyvin nuori, vielä puberteetti-ikäinen ja toisaalta pienirintainen on tietty vähän kiinteämpi myös rintojen kohdalta.

  Tuntuu lapselliselta, että aikuiset ihmiset alentuvat pilkkaamaan jotain niin muuttumatonta ja useasti arkaluonteistakin piirrettä kuin rintojen muoto.

  VastaaPoista
 16. Toki isorintaisilla kavereilla rintaliivit kuuleman mukaan helpottavat oloa, mutta itsehän riisun moiset aina ensimmäiseksi kotiin päästyäni. Julkisilla paikoilla tuntuu että niitä on pakko käyttää vaikken niitä tarvitsekaan, tai minua pidetään jotenkin siveettömänä. Tiedä sitten onko moinen älyttömyys totta vai vain omassa päässäni.

  VastaaPoista
 17. Pienet tissit eivät heilumisellaan häiritse esimerkiksi juoksemista, mutta on ihan turha kuvitella, että yhtään isommilla ryntäillä kannattaisi urheilla ilman liivejä. Oma rintavarustukseni ei ole ihan sieltä pienimmästä päästä, ja käytän liivejä melkeinpä aina ulos mennessäni. Lenkkeily ja muu urheilu ei onnistu ilman todella tukevia liivejä, sillä tissien heiluminen on sekä häiritsevää että joskus myös hyvin kivuliasta. Vielä mitään roikkumista ei ole havaittavissa, myöhemmin ehkä on, mutta on aika hankala sanoa, mistä se roikkuminen sitten johtuu. Tuskin ainakaan liivien käytöstä, sillä isot rinnat tuskin arvostavat tuetta hölskymistä.

  VastaaPoista
 18. Mielenkiintoinen on myös tuo kyseisen neidon navan ympärillä oleva arpitatuointi.

  VastaaPoista
 19. Poikkeuksiakin löytyy aikuisissa naisissa kenellä rinnat ovat pystyt ja nuppuset.. Allekirjoittanut yhden lapsen äiti :)

  VastaaPoista
 20. Unohdin mainita,että ikäni on 35 Vuotta ja en nuorena enkä nuorena aikuisena käyttänyt koskaan rintaliivejä..Aloin käyttämään liivejä puoli aktiivisesti 27 Vuotiaana sen takia ettei rintani alkaisi roikkua ja nyt ehkä huomaan jo pieniä viitteitä rintakudoksen löystymisestä liivien käytön myötä,mutta en olisi osannut yhdistää sitä siihen ! Ironista kyllä kiitos Heikin todennäkoisesti jätän ne näin 8 vuoden jälkeen pois ennen kuin rintakudos löystyy lisää ! Joten iso kiitos Heikki ! <3

  VastaaPoista
 21. ONKO TODELLA rintojen ULKONÄKÖ niin tärkeää kuin tästä keskustelusta voisi ymmärtää? Onko ihmisiltä täysin unohtunut niiden biologinen tarkoitus? Voi tätä ulkonäkökeskeistä aikaa! Silti tunnustan itsekin olevani ulkonäkökeskeinen - kauniit rintaliivit ovat kauniit, ei sille mitään voi.
  Liivittömyyden terveydelliset vaikutukset ovat sen sijaan mielenkiintoisia, mikäli nyt tähän tutkimukseen on uskomista.
  Mitä tuohon riippumiseen tulee, niin uskon sen olevan hyvin monen asian summa. Perimästä alkaen. Itselläni oli riippurinnat 15-vuotiaana A-kuppilaisena ja on edelleen kuusikymppisenä D-kuppilaisena. Olisinpa vaan ymmärtänyt antaa vuosien varrella villivarsojeni hyppiä enemmän vapaina!

  VastaaPoista
 22. Kyllä nuo rinnat on upea asia ja kauniista luonnollisista rinnoista saa niin paljon jotain sellaista hyvää energiaa, että ei tätä aihetta kannata väheksyä pinnallisena. Se on yksi ihana asia maailmassa siinä missä kaunis mieli ja luonne. Jos jollain tavalla voi vaikuttaa siihen miten tämä ilo säilyy kauniin muotoisena pidempään niin ehdottomasti asiasta kannattaa keskustella! :)

  VastaaPoista
 23. Entäpä jos paljon urheilee? Kyllä varmasti alkaa tissit roikkumaan kun ne koko aika höllyy ylös alas eikä ole tukevia urheiluliivejä. Ja kuinka epämukavaltakin se tuntuu! huhhuh

  VastaaPoista
 24. Tämäpä hauska juttu miettii eräs jonka tissit ovat villiintyneet ihan muusta syystä:) Alkuun häpesin että ne tulivat, sitten odotin 30 vuotiaaksi että ne kasvaisivat muulloinkin kun imetysaikana ja nyt niitä voi pitää vaikka kärpäsläppänä:)

  VastaaPoista
 25. Olen mielummin ilman rintaliivejä, mutta en halua että nännit näkyvät paidan läpi, joten siksi niitä useimmiten käytän.

  VastaaPoista