torstai 1. joulukuuta 2011

Verbaali-aikidoa lääkeuskovaisten kanssa
"In the Art of Peace we never attack. An attack is proof that one is out of control. Never run away from any kind of challenge, but do not try to suppress or control an opponent unnaturally. Let attackers come any way they like and then blend with them. Never chase after opponents. Redirect each attack and get firmly behind it."
- O'sensei Morihei Ueshiba


Fundamentalistiuskovaisten kanssa keskusteleminen on äärimmäisen kinkkistä puuhaa. Ei ole helppoa puhua henkilölle, joka käyttää jatkuvasti argumentteinaan häneen ohjelmoituja mantroja, joilla ei ole välttämättä lainkaan todellista kestävää tieteellistä pohjaa. Lääkärit ovat saaneet koulutuksen siihen, että he kirjoittavat reseptejä. Heidän maailmaansa ei mahdu mitenkään ajatus siitä, että heidän määräämänsä lääke aiheuttaisikin enemmän haittaa kuin hyötyä. Vastuuta ei oteta mistään, haittavaikutuksia on mahdoton saada raportoiduksi, ja niitä vähätellään hoitovirheilmoitusten pelossa.

Esimerkiksi omaiseni valvoi ja puhui kolme vuorokautta putkeen Cipralexin aiheutettua hänelle manian. Kolmen vuorokauden jälkeen hän sai sarjan epileptisiä kohtauksia. Molemmat, mania ja kouristuskohtaukset ovat Cipralexin dokumentoituja "sivuvaikutuksia". Niin absurdia kuin se onkin, jouduin tässä tilanteessa taistelemaan Cipralexin pois häneltä. Lääkäri kirjoitti potilastietoihin: "Lievää ylivilkkautta, lääke lopetetaan.". Cipralexin aiheuttamiin kouristuskohtauksiin hän määräsi tietenkin epilepsialääkkeitä, joiden pois saaminen oli myös oma taistelunsa. Sivuvaikutuksiin uudet lääkkeet, juuri muuta ei moni lääkäri osaa tehdä kuin kirjoittaa reseptejä. Tällaisten täysin uskomattomien tapahtumien osuessa omalle kohdalle, syntyy helposti tilanteita jossa hermot ei kestä itseään auktoriteettiasemassa pitävän uskovaisen kanssa keskusteltaessa.

Mutta on keinoja, joilla tämä dialogi sujuu erittäin hienosti. Kun omaiseni sairastui, en niitä valitettavasti osannut ja tilanteissa tarpeeksi turhauduttuani, osoitin paikoitellen turhautumistani näille fundamentalisteille. Nyt osaan paremmin.


"Be grateful even for hardship, setbacks, and bad people. Dealing with such obstacles is an essential part of training in the Art of Peace." - O'sensei Morihei Ueshiba

"Failure is the key to success; Each mistake teaches us something." - O'sensei Morihei Ueshiba


Tunteiden näyttäminen pitää pystyä pitämään ulkona keskustellessa lääkärin kanssa. Onneksi olen oppinut sujuvan tavan kommunikoida, kun olen soveltanut Aikidon, Rauhan Taiteen, periaatteita näissä tilanteissa.

"The Art of Peace is the principle of nonresistance. Because it is nonresistant, it is victorious from the beginning. Those with evil intentions or contentious thoughts are instantly vanquished. The Art of Peace is invincible because it contends with nothing." - O'sensei Morihei Ueshiba


Tuore esimerkki:

Lääkäri: Minun mielestäni olisi epäeettistä olla antamatta antipsykootteja henkilölle jolla on harhoja.

Heikki: Minun mielestäni on epäeettistä syöttää hänelle dementikoille ei-hyväksyttyä antipsykootteja [valmisteyhteenveto, Eli Lilly], varsinkin koska saman lääkeryhmän toinen lääke on aiheuttanut hänelle aiemmin harhaisuutta [Potilaan epikriisi, SKS,9/10]. Vielä kun kyseinen lääkee tutkitusti saattaa aiheuttaa dementikoilla aistiharhoja [C.J.Lim et.al. 2006 ], heikentää kognitiivisia kykyjä, pahentaa muistihäiriöitä, kutistaa aivoja [Petersen et.al. 2005], aiheuttavat diabetesta [Koller et.al.2002] sekä lisäävät kuolleisuutta[Schneider et.al.2005] ja aiheuttavat aivoverenkiertohäiriöitä.


Lääkäri: ...


Heikki: *kröhöm*


Lääkäri: Voidaanhan sitä kokeilla ajaa nyt sitten alas...
Tärkeimmät pointit verbaali-aikidossa:


1. Ei agressiota. Koska keskustelukumppani pitää itseään Jumalallisena auktoriteettina, hänelle pitää ehdottomasti antaa aloite, jotta voi suunnata lääkärin agression häntä vastaan. Rauhallisena pysyminen on tässä olennaista.


"To injure an opponent is to injure yourself. To control aggression without inflicting injury is the Art of Peace." - O'sensei Morihei Ueshiba

"In our techniques we enter completely into, blend totally with, and control firmly an attack. Strength resides where one’s ki is concentrated and stable; confusion and maliciousness arise when ki stagnates." - O'sensei Morihei Ueshiba


2. Perusteellinen paneutuminen asiaan. Pyri ottamaan koko prosessi oppimiskokemuksena (kuten koko muukin elämä!) vaikka se olisikin raskasta aikaa sinulle. Uskovainen ei kuuntele ateistin suoraa puhetta, hän pitää sitä harhaoppisen vouhotuksena. Pitää löytää hänen omista Pyhistä Teksteistään ne kohdat, jotka osoittavat lempeästi lääkärille hänen olevan mahdollisesti väärässä tässä kyseisessä asiassa. Paras on, jos saa vihjailemalla lääkärin "itse hoksaamaan" asian. Hyökkäykset hänen koko uskontoaan vastaan ovat aina tuomitut epäonnistumaan.


"The Way of a Warrior, the Art of Politics, is to stop trouble before it starts. It consists in defeating your adversaries spiritually by making them realize the folly of their actions." - O'sensei Morihei Ueshiba


Käytännössä tämä tarkoittaa:


-Puhu lääkärille kuin toinen lääkäri, opettele termit, potilashistoria ja kaikki mahdollinen sairauteen, oireisiin ja lääkitykseen liittyvä, jotta olet sanavalmis. Jos puhut esim. puhelimessa, listaa ylös itsellesi kaikki avainsanat ja asiat, jotka haluat tuoda esille. Ole kohtelias ja kunnioittava. Näin hän saattaa hetkeksi unohtaa, että olet maallikko ja kuuntelee sinua kuin vertaistaan. Silloin olet voitolla.


"Your spirit is the true shield." - O'sensei Morihei Ueshiba


-Käytä luotettavia lähteitä. Muutoin sinut leimataan hulluksi, vaikka olisitkin oikeassa. Tutustu huolella lääkkeiden pakkaus-selosteisiin ja valmisteyhteenvetoihin. Etsi tietoa vaikutuksista, haittavaikutuksista ja vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä netistä. Vaihtoehtohoidoistakin on paljon väärää informaatiota netistä, muista tehdä haut myös lisäämällä esim. "criticism" tai "quackery" haun perään niin voit tutustua kolikon kääntöpuoleen, etkä kuse itseäsi silmään mainospuheilla.

Google Scholar on paras ystäväsi. Sieltä löydät oikeita tutkimuksia aiheista, joihin voit tarpeen tullen viitata. Jos asioit kirjallisesti, paras on käyttää heti mahdollisimman luotettavia lähteitä osana tekstiä. Iso osa tätä ongelmaa on se, että lääkärit ovat äärimmäisen kiireisiä. Ei niillä ole valmistumisen jälkeen aikaa ylläpitää ammattitaitoaan uusimman tiedon valossa. Se on sinun tehtäväsi omaisena.


"Opponents confront us continually, but actually there is no opponent there. Enter deeply into an attack and neutralize it as you draw that misdirected force into your own sphere." - O'sensei Morihei Ueshiba

"If your opponent strikes with fire, counter with water, becoming completely fluid and free-flowing. Water, by its nature, never collides with or breaks against anything. On the contrary, it swallows up any attack harmlessly."
- O'sensei Morihei Ueshiba


3. Pukeudu siististi, mieluiten valkoiseen paitaan tai takkiin. Tällä on V A L T A V A psykologinen vaikutus. Kokeile vaikka, jokainen lääkäri suhtautuu sinuun paljon myönteisemmin, kun asusteesi muistuttaa hänen omaa uskonnollista uniformuaan. Ole muutenkin mahdollisimman ryhdikkäänä ja freshinä, niin hän ei tuomitse sinua ennakkoasenteidensa pohjalta niin helposti.


"A good stance and posture reflect a proper state of mind." - O'sensei Morihei Ueshiba


Aikidon kehittäjä, Morihei Ueshiba, oli merkittävän viisas ja hieno ihminen. Olen oppinut todella paljon hänen viisaista sanoistaan. Tässä Mestari esittelee taitojaan vielä yli 80-vuotiaana.

2 kommenttia:

 1. Heikki, lääkärit ovat ylityöllistettyjä, ei paholaisia. Niillä on rutiinit jotka kusee koska ei ole mahdollisuutta usein parempaan. Voi olla jopa ettei ole ammattitaitoa. Lääkintä on se ikävä ilmiö mikä seuraa tästä talouspaskasta, ei niinkään lääketieteestä.

  Aikido ei ota kantaa oikeaan tai väärään. Aikidon tiellä ei ole moista. On vain itse ja muu. Ja näiden välinen harmonia on se mikä tuottaa tulosta, ei se että paiskotaan vasten jos vastustetaan. Vältä taistelu yhdellä katseella.

  VastaaPoista
 2. Jos luet tekstini tarkkaan, huomaat että en missään vaiheessa sano heitä paholaisiksi, vaan:

  "Iso osa tätä ongelmaa on se, että lääkärit ovat äärimmäisen kiireisiä. Ei niillä ole valmistumisen jälkeen aikaa ylläpitää ammattitaitoaan uusimman tiedon valossa. Se on sinun tehtäväsi omaisena."
  En pidä heitä pahoina ihmisinä, tiukasti ehdollistettuina ja keskimääräisesti aika ylimielisinä, kylläkin.

  Lääketiede on joka osa-alueella koulutuksesta, tutkimuksesta ja käytännön sovelluksista täysin bisneksen kontrollissa, se on keskeinen ongelma, joka sulkee pois kaikki ei-patentoitavat ratkaisut.

  VastaaPoista