lauantai 3. joulukuuta 2011

Mitä lääkärisi ei kerro sulle yskänlääkkeistä

Yskänlääkkeet ovat tutkimusten mukaan tehottomia ja vaarallisiakin uskomushoitoja. Paljon parempia ja edullisempia, täysin luonnollisia tapoja lievittää yskää on olemassa, niistä lisää tekstin loppupäässä.


Norjan ja Ruotsin lääkintälaitokset ovat käyneet läpi yskänlääkkeistä tehtyjä tutkimuksia ja päätelmät niistä ovat varsin yksiselitteisiä:


"Yskänlääkkeillä ei ole mitään lääketieteellistä vaikutusta" -Steinar Madsen, Norjan lääkintälaitos

"Mitään näyttöä tehosta ei yksinkertaisesti ole."-Jane Ahlqvist-Rastad, Ruotsin lääkelaitos


Suomen Pravdan eilen julkaisemassa uutisessa Ahlqvist-Rastad myös korostaa, että yskänlääkkeet ovat tulleet markkinoille jo vuosikymmeniä sitten, eikä niitä nykypäivänä todennäköisesti edes hyväksyttäisi lääkkeiksi.


Ok, ylläolevan olet varmaankin lukenut jo uutisista. Seuraavaa tietoa ei ole tässä yhteydessä mediassa mainittu.

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös yskänlääkkeillä on sekalainen kirjo erilaisia haittavaikutuksia. Pahimmillaan ne voivat olla jopa tappavia. Lääkkeestä riippuen niissä käytetään monia eri vaikuttavia kemikaaleja, joista osaa käytetään myös päihteinä. Yhdysvalloissa noin 3,1 miljoonaa 12-25-vuotiasta käyttää vuosittain yskänlääkkeitä päihteinä:

Dekstrometorfaania (DXM), löytyy ainakin reseptivapaasta, nuorten sekakäyttöpiireissä legendaarisesta Resilarista, josta sen pystyy uuttamaan irti ja käyttämään huumausaineena. Linkitän uutto-ohjeen tähän vain ja ainoastaan siksi, että tahdon korostaa kuinka absurdia on se, että maassa jossa käsittelemättömien, DXM:ään verrattuna lievemmin päihdyttävien, luonnonkasvien käyttö ja hallussapito on laitonta, Resilaria myydään vapaasti ilman reseptiä apteekissa. Laki ei kiellä eristämästä Dekstrometorfaania eikä käyttämästä sitä päihteenä, vaikka DXM on hyvin voimakkaasti päihdyttävää ja voi aiheuttaa aivovaurioita ja äkkikuolemaa, etenkin yhdessä alkoholin tai muiden kemikaalien kanssa. Lapsilla DXM voi aiheuttaa tai pahentaa allergioita. Tutkimuksissa DXM:llä ei ole ollut plaseboa suurempaa vaikutusta yskän lievittäjänä.

Kodeiini on riippuvuutta aiheuttava opiaatti jota käytetään huumausaineena, kipulääkkeenä ja yskänlääkkeissä. Silläkin on myös voimakkaita haittavaikutuksia, pahimmillaan yliannostettuna hengityksen lamautuminen ja kooma.

Efedriini on amfetamiinin kaltainen piriste, jota käytetään yleisesti doping-aineena urheilussa ja jonkin verran myös päihdekäytössä. Jatkojalostamalla siitä saadaan aikaiseksi metamfetamiinia, yhtä maailman vaarallisimmista huumausaineista.


Yskänlääkkeitä ohjeen mukaan annostelemalla kokee näiden kemikaalien voimakkaimpia haittavaikutuksia varmaankin harvemmin, mutta kun niistä ei ole mitään hyötyä, ei ole järkevää tuoda edes pieniä määriä aineita elimistöön. Kaikki mikä ei ole hyväksi, on pahaksi.

Suomessakin on jo aiemmin professoritasolla vaadittu etenkin lasten yskänlääkkeiden vetoa pois markkinoilta. Asia ei ole kuitenkaan edennyt mitenkään, suurimpana syynä lienee, että nämä uskomushoitotuotteet ovat Suomessa 20 miljoonan euron vuotuinen bisnes lääkemafialle.


No mitä yskä sitten on? Pitäisikö sitä hoitaa lääkkein?


Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa. Eli kyseessä on elimistön luonnollinen paranemisprosessi, jonka häiritseminen on mielestäni toipumisen kannalta vähintäänkin kyseenalaista. Joidenkin yskänlääkkeiden "teho" perustuu siihen, että ne sulkevat aivoista yskäkeskuksen, joten haitallinen lima jää elimistöön jumiin. Tyypillisen lyhytnäköinen allopaattisen lääketieteen oireen laastarointimenetelmä, yskän paranemiseen tällä ei ole mitään positiivista vaikutusta. Samaa logiikkaa voisi soveltaa esim. ripulissa tunkemalla korkki perseeseen!

Kuume on myös elimistön luonnollinen reaktio tulehdusta vastaan ja elimistö pyrkii näin poistamaan vieraan tunkeilijan sekä luomaan epäedulliset olosuhteet virusten lisääntymiselle. Kuumetta ei ole tarpeen laskea lääkkeellä, mikäli kuume ei nouse kovin korkealle. Alle 38,5 kuumetta ei tarvitse eikä kannata lääkitä! Itse'hoito'tuotteet kuten juomajauhot Para-Hot, Panadol Hot ja Finrexin sisältävät tulehduskipulääkkeitä ja muita aineita, kuten kofeiinia, aspartaamia sekä sakkaroosia. Niistä voi tulla hetkeksi pirteämpi olo, mutta ei tulisi kyllä mieleenkään käyttää niitä enää koskaan itse. Jos välttämättä kuitenkin haluaa saman efektin, halvemmaksi tulee ottaa vaikka särkylääke ja sen kanssa kofeiini ja c-vitamiini luonnollisessa muodossa vaikka kahvin tai vihreän teen, sekä tuorepuristetun sitruunamehun muodossa.


"Yskä lähtee yskimällä."

Paras tapa hoitaa yskää on yskiä ja sylkeä lima pois, aivan kuten ihminen luonnollisesti tilanteessa toimii. Jos yskiminen häiritsee esim. nukahtamista, yskänlääkkeiden sijaan kannattaa käyttää parempia, täysin luonnollisia troppeja. Tärkeintä yskän aikana on juoda paljon vettä! Neste ohentaa limaa, joten se irtoaa helpommin. Maidon juominen paksuntaa limaa, joten se kannattaa jättää hyllyyn yskän aikana. Apua saa myös yrttiteestä, esim. timjami, salvia, minttu, piparminttu, siankärsämö, kuusen- ja männynkerkät, islanninjäkälät, ratamo, puna-apila tai iisoppi. Tietysti kaikkein tärkeintä on lujentaa vastustuskykyä, jotta yskää ei pääse syntymään, mutta se onkin jo ihan oma stoorinsa.


Mehiläistuotteet

Kun Tohtori Mehiläinen on asialla, hoito on takuulla turvallista (paitsi alle 1-vuotiailla lapsilla, joilla mehiläistuotteet voivat aiheuttaa erityistapauksissa vakavia komplikaatioita) ja tutkimusten mukaan myös tehokkaampaa kuin esim. yskänlääkkeillä. Mehiläistuotteissa tärkeää on, että ne ovat kotimaisia ja Luomu-laatuisia! Ulkomaalaiset luomuhunajat ovat usein pastöroituja, joten aktiivisia entsyymejä niissä ei ole jäljellä. Pelkkä hunajakin helpottaa jo yskää ja tuunaamalla sitä vaikutus tehostuu!


Pippuria ja hunajaa

Lisää ripaus valko- tai mustapippuria vajaaseen ruokalusikalliseen luomuhunajaa. Pippuri löysentää limaa ja lieventää ärsytystä henkitorvessa. Hunaja kannattaa nauttia aina mieluiten kuumentamattomana, joten kokeile tätä kikkaa ensin!

Inkivääritee

1 muki vettä
2
tl raastettua tuoretta inkivääriä
½ sitruuna kuorineen viipaloituna
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
2 tl hunajaa

Kiehauta ainekset hunajaa lukuunottamatta, hauduttele 10-20 minuuttia ja kaada mukiin. Anna hetken jäähtyä, lisää hunaja ja juo!

Yskänhoito-sipsit

Kuivaa juureslastuja, esim. bataattia tai lanttua kasvikuivurissa. Sekoita oliiviöljyä, hunajaa, mustapippuria, murskattua valkosipulia ja inkiväärijauhetta keskenään ja hiero ne sipseihin!


Etikkajuoma
½ dl (luomulaatuista) omenasiiderietikkaa
2 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua

Sekoita ainekset, lämmitä hieman jos tahdot. Kirkastaa kurkkua ja lievittää yskää.


Propoliksella kurlaus

vajaa ½ dl vettä
8-12 tippaa propolista

Sekoita ja kurlaile noin minuutin verran.


Sipulikääre
Yksi sipuli hakataan pieneksi, asetellaan harsokankaan sisään ja kääritään kaulalle grilliruoan tuoksuisen kaulahuivin tapaan. Ennaltaehkäisee myös korvatulehduksen syntyä. Sipulikääreen voi kaulan sijaan asetella myös rinnan tai selän päälle, jos yskä on syvemmällä.


Yskiäkin on erilaisia, yllä mainittujen ainesosien lisäksi kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi: piparminttuöljy(<3 JAPOL!), Vogelin Echinaforce, piparjuuri, kuusenkerkkäsiirappi, jalkakylvyt(esim. sinappijauhe), sinappikääreet rintaan ja yläselkään sekä vanha kunnon höyryhengitys.

Frantsilan valikoimissa on myös muutama huikea tuote hengitysteiden hoitoon.*Tätä tekstiä ei ole tarkoitettu yleispäteväksi ohjeeksi minkään sairauden hoitoon. Jos yskä pitkittyy tai muut oireet ovat pahemmat kuin tavallisessa flunssassa, aiheuttajana voi olla esim. astma tai mycoplasma, joten on syytä hakeutua hyvän lääkärin tutkittavaksi.*

8 kommenttia:

 1. T o s i hyvä bloggaus! Joskus on kans ollu jossain puhetta, että ennen vanhaan on sinappikääre laitettu rinnalle jos on limaa... Saattaa olla aika tujakka lataus limakalvoille!

  VastaaPoista
 2. Terve Heikki,

  Näin ihan uteliaisuuttani... Kun nyt jonkin verran tätä ukon blogia olen lueskellut. Ja "jotenkin" rivienvälistä ymmärtänyt, että mies on tehnyt totaalsien U-käänöksen elämäntavoissa... Kerroppa mitkä on ollut suurimpia huomattavia muutoksia kehoossa ja mielessä? Entä onko mitään, mitä kaipaat vanhasta?

  Meinaan vaan, että en itsekään enään mikään 20 vuotias "mitävaan kitaan, väliäkö lisäaineilla" ukko enää ole... Alkaa meinaan selkä vaivata, kädet välillä paisua ja ym... Ja uskon et varmaan tolla ruokavaliolla suuri osa asioissa.

  Voisit joskus tulla poikkeilemaan, niin päästäis asioista keskustelemaan.

  VastaaPoista
 3. Moi Harri! :)

  Suurimmat muutokset on ollut fatness to fitness eli -35kg läskiä, krooniset tulehdukset käsissä ja keuhkoputkessa mennyt, välilevyrappeuman raiskaama alaselkä täysin oireeton, masennus poissa, metabolinen oireyhtymä poissa, astma poissa, lukunopeus ym.prosessointiajat nopeutuneet, muisti parantunut, keskittymiskyky parantunut, mieli kirkkaampi. Tottakai välillä kaipaan vanhoja tottumuksia ja kiintymyksiä ruoankin suhteen, esim. pizzaa kaipaa välillä lohturuoaksi, mutta sitten kun sitä syö niin tulee sen verran jäätävä olo että muistaa taas miksi se ei kuulu enää ruokavalioon. Korvaaminen on homman ydin, mistään ei tarvii luopua! Pizzan voi korvata vaik raakapizzalla tai tomaatti/raakajuusto/basilika/oliiviöljy/punasipuli/pähkinä-salaatilla joka on jo melkoinen terveyspommi! Laitoin sulle FB:ssä linkin Nutrixiin, josta ite opein korvaamisen ilon ja nautinnon.

  Mut hei, sun pitää tulla käymään täällä, niin voin näyttää sulle kaikki siistit jutut!

  VastaaPoista
 4. Mä olen aina miettinyt että miten muka joku yskänlääkelitku voisi mitään auttaan kun eihän niitä henkeen vedetä? "Limaa irrottava", miten se sen muka tekisi?

  VastaaPoista
 5. "Mitä lääkärisi ei kerro sinulle yskänlääkkeistä" aargh, paremmin ollen "mitä apteekkarisi ei kerro sinulle yskänlääkkeistä". Meille kun on ihan peruskursseilla käyty läpi se, että hunaja ja höyryhengitys on takuuparempi yskänlääke _akuuttiin hengitystieinfektioon liittyvässä yskässä_ kuin mikään apteekin valmiste. Eri juttu sitten krooniset tilanteet, jossa yskänärsytys on täysin hyödytöntä elimistölle ja ennemmin rasitus, ja jota siis kannattaa lievittää. Apteekkaritkin kyllä tietävät, että jos joku kovin säännöllisesti käy Resilaria ostamassa, kannattaisi puuttua asiaan. Mahdollisesti väärinkäytössä tappavilla haittavaikutuksilla pelottelu on todella huonoa argumentaatiota, kun esim. kodeiini ja DXM ovat joillekuille oikeasti tarpeen kivun lievityksessä tai niiden hyödyttömien yskien oireenmukaisessa hoidossa. Toki tämä on pitkälti lääkärin harkinnan vaativaa, esim. saattohoidossa olevien potilaiden yskän hoitoa, joka ei vaatisi näitä käsikauppalääkkeiksi. Perusterveillä siis tosiaan lääkkeettömillä keinoilla mennään ihan koululääketieteenkin mukaan. Olen siis periaatteessa samaa mieltä pääpointeistasi, puhisen tässä vaan kun tämänkin olisi voinut blogata niin paljon sovittelevammin ja väärää puuta haukkumatta.
  (esim.tästä lisälukemista mm. DXM:stä saattohoidossa, itse vain nopeasti vilkaisin kun samansisältöisiä tekstejä on tullut tässä jo aiemminkin luettua: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3782037/)
  -nti Täti

  VastaaPoista
 6. Aika moni lääkäri EI kyl jätä kertomatta tuota ja apteekin tätikin hunajaa monesti suosittelee. Saundaa toi otsikointi ihan magneettimedian touhulta, vaik ihan kohtuu asiallinen juttu muuten.

  VastaaPoista
 7. Astmaatikot eivät monesti tiedä tai muista, että yskänlääkettä tehokkaampi apu olisi hoitavan lääkkeen nosto kuuriluontoisesti. Heille, kuten muillekin kannattaa suositella pullopuhallusta liman irroittamiseksi keuhkoista. Yksinkertaisen "laitteen" voi tehdä kätevästi itse, mutta niitä saa myös apteekeista.
  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01179

  Hieno Heikki, että olet päässyt eroon astmasta ja muista vaivoista elämäntapamuutoksilla! Rohkeaa!

  VastaaPoista