tiistai 29. marraskuuta 2011

Mitä lääkärit eivät kerro sinulle dementikko-äitisi lääkkeistä

Itse asiassa tämän kirjoituksen nimi pitäisi olla 'Mitä lääkärit eivät kertoneet minulle dementikko-äitini lääkkeistä'. Rakas äitini sairastui pari vuotta sitten vaskulaariseen dementiaan, jonka johdosta minulle on selvinnyt karu totuus siitä, miten lääketiedettä käytännössä sovelletaan, eli lääkefirmojen edun mukaan potilaiden ja veronmaksajien joutuessa uhreiksi ja maksumiehiksi.

Voisin kirjoittaa aiheesta pelkästään äitini hoidon kohdalta romaanin verran tekstiä, mutta pidän homman shorttina ja keskityn tässä viimeisimpään vitsaukseen, eli Zyprexaan, siitäkin vain yleisellä tasolla ja faktoihin nojaten. Jos kertoisin äitini koko tarinan, kukaan teistä ei sitä varmaan uskoisi...Olantsapiini, eli kauppanimiltään Zyprexa, oli euromääräisesti myydyin lääke Suomessa, kunnes sen patentti loppui, halvemmat rinnakkaisvalmisteet (Solazin tai Olanzapin Ratiopharm) tulivat markkinoille ja valmistaja laski hintaa tuntuvasti. Lääke on neurolepti, eli psykoosilääke, joka on tarkoitettu skitsofreniaan liittyvien voimakkaiden harhojen hoitoon. Sen muut hyväksytyt käyttötarkoitukset ovat kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja vaikean manian hoito.


"Olantsapiinia ei ole hyväksytty dementiaan liittyvän psykoosin ja/tai käytöshäiriöiden hoitoon, eikä sitä suositella tälle nimenomaiselle potilasryhmälle suurentuneen kuolleisuuden ja aivoverenkierto-häiriöiden riskin vuoksi." -Valmisteyhteenveto, Leiras


Hyvin usein lääkärit kirjoittavat reseptejä ns. "off-label"-tarkoituksiin, eli hoitamaan oireita ja sairauksia, joihin lääkkeen vaikutusta ei ole tutkittu ja/tai todettu turvalliseksi. Tämä on täysin laillista toimintaa. Laitonta taas on se, että lääkefirma mainostaa tuotettaan käytettäväksi off-label tarkoituksiin.

Zyprexan kehittäjä Lilly promosi sitä suoraan lääkäreille, ohi viranomaisten, dementikoille syötettäväksi, vaikka heidän omissa (tietysti salaamissaan) seitsemässä tutkimuksessa lääke ei auttanut dementiaan liittyvään psykoosiin ja käytöshäiriöihin, itse asiassa lääkkeen syönti yli tuplasi potilaiden kuolleisuuden. Nämä tiedot ja PALJON muuta hämärää, mm. se että lääke aiheuttaa diabetesta, paljastui Lillyn joutuessa julkistamaan salaamiaan tietoja Zyprexasta oikeudenkäynneissä, joissa yhtiö on tuomittu maksamaan korvauksia yhteensä useampia miljardeja dollareita Yhdysvaltain hallitukselle, vakuutusyhtiöille ja lääkkeen uhreille. Lilly reagoi korvausten maksuun tietenkin nostamalla lääkkeen hintaa.

“Acknowledge weight gain but present it as a manageable side effect. With most customers, we will continue to address the diabetes concern only when it arises. Get back to selling!” -Lillyn sisäinen memo


Diabeteksen ja kuolleisuuden kasvun lisäksi Zyprexan tunnettuihin haittavaikutuksiin kuuluvat mm. aivojen kutistuminen, hallusinaatiot sekä muut harhat, unettomuus, levottomuus, itsemurha-ajatukset ja muutama kymmenen muuta pientä kivaa lisävaivaa... FDA:n mukaan lääke on tilastoidusti tappanut ainakin 3400 ihmistä. Tilastoimattomia, epäsuoria esim. kaatumisesta johtuvia tappoja on varmasti moninkertainen määrä.


”Neuroleptit ovat ongelmallisia lääkkeitä myös antikolinergisen vaikutuksensa vuoksi. Ne heikentävät kognitiivisia kykyjä ja voivat aiheuttaa muun muassa muistihäiriöitä, sekavuutta, näköhäiriöitä, suun kuivumista, virtsaamisvaikeutta ja ummetusta”, kirjoittaa geriatri Sirpa Hartikainen Suomen Lääkärilehdessä 3/04, ja kehottaa välttämään ainakin vanhojen
neuroleptien käyttöä jopa hyväkuntoisilla vanhuksilla saati dementoituneilla, joiden jo vaurioituneille aivoille tämä lääke on myrkkyä.


Nyt, vuonna 2011, useampi vuosi oikeudenkäyntien jälkeen Suomessa, psyykelääkkeiden DDR:ssä, Zyprexaa ja muita neuroleptejä määrätään kuitenkin edelleen kuin liukuhihnalta vanhusten (yli 75-vuotiaista arviolta n.10%) erilaisten sekavuustilojen "hoitoon" (eli hiljentämiseksi, zombie on helpompi potilas), hyvin usein jopa unilääkkeeksi. Kuitenkin on todettu, että nämä lääkkeet ovat keskushermostolle myrkyllisiä, joten ne vain lisäävät muisti- ja keskittymishäiriöitä sekä heikentävät entisestään kognitiivisia kykyjä.

Hullultahan se kuulostaa, mutta sitähän tämä medikalisoituminen onkin.

Huomenna saan taistella taas näiden todellisuudesta irtaantuneiden hullujen kanssa, jotka tämänkin myrkyn, omaisilta salassa ja äitini hoitotahtoa rikkoen, ovat hänelle lätkäisseet. Näitä asioita tutkiessa huomaa, etteivät lääkärit tiedä oikeasti juuri mitään lääkkeiden haitoista eikä lääketehtaiden ketkuiluista. Ei ole helppoa yrittää muuttaa heidän kuvaansa asioista enemmän totuutta vastaavaksi. Paras ja ainoa tapa ehkäistä omaisen myrkytys, on ottaa itse asioista selvää ja lätkäistä tutkimukset tiskiin, Niitä vastaan on tietämättömän lääkärin hyvin vaikea vängätä.

3 kommenttia:

  1. mieletön, mieletön on koululääketieteen valta valita uhrinsa kansalaisten keskuudesta! - Mentaalivalmennuksella vahvakin pannaan lakoon. Uskonlahkotoiminnan piirteet tässä vääryydessä.

    VastaaPoista
  2. Tiedän muutamia jotka ovat käyttäneet tätä lääkettä ja he todella käyttäytyvät joskus erittäin omituisesti. Mm. mielialan vaihtelut ovat nopeita. Muist juttuja. Ei varmasti ole ko. lääke oikea heidän oireisiin. Mutta se on niin helppo lääkärin määrät, ja on toki muitakin lääkkeitä joita määrätään helpottamaan oireita, mutta väärille ihmisille.

    VastaaPoista
  3. Lääkäreillä ei ole farmakologiasta käsitystä asioista, joten määräävät lääkkeitä ns. Muodin mukaisesti. Vastuuta ei tarvitse kantaa asiasta, jos ei lääkittävä kuole tai mahdollisesti ei silloinkaan. Olkaa varovaisia tämäntyyppisten lääkkeiden kanssa!!!

    VastaaPoista