perjantai 29. marraskuuta 2013

Selviydy pikkujouluista - kännit ilman krapulaa?

Eittämättä paras tapa selvitä pikkujouluista kunnossa ja kunnialla on viettää ne selvinpäin. Tämä artikkeli on kuitenkin suunnattu niille, jotka aikovat viettää pikkujoulut "perinteisemmin", eli enemmän tai vähemmän alkoholin vaikutuksen alaisena. Artikkeli sisältää hyväksi havaittuja keinoja kuosinhallintaan ja krapulan minimoimiseen.

En haluaisi promotoida monia mainittuja tuotteita, kuten alkoholia tai hiilihapotettuja juomia, mutta joskus pitää valita "vähemmän paha" tarjolla olevista vaihtoehdoista. Hyvä on pitää myös mielessä, että vaikka alkoholi on todella myrkyllinen ja paljon negatiivisia ilmiöitä aiheuttava aine, niin hyvin kohtuullisella alkoholinkäytöllä vaikuttaa olevan monia positiivisia terveysvaikutuksia.1. Nesteydy


Kuiva suu illanvietossa ei suinkaan ole signaali keholtasi siitä, että se kaipaisi lisää alkoholia, vaan nestettä. Monet krapulan oireista johtuvatkin alinesteytymisestä Joka kerta kun otat uuden alkoholipitoisen juoman, ota myös lasi (lähde)vettä. Jos tuntuu, että alkuillasta on jo mopo lähdössä käsistä, juo pelkkää vettä vähän aikaa. Illan päätteeksikin on hyvä ottaa tuopillinen vettä. Nesteytys on monen mielestä kaikkein tärkeintä krapulan ehkäisyssä ja hoidossa.
2. Valitse myrkkysi oikein


Alkoholijuomat sisältävät alkoholin lisäksi myös muitakin haitallisia aineita, kuten sulfiitteja, joita on paljon etenkin (halvoissa) kuivissa siidereissä ja viineissä. Biodynaamisissa ja luomutuotetuissa viineissä käytetään pääsääntöisesti vähemmän sulfiitteja, joten suosi niitä jos haluat juoda viiniä. Pahin darra tulee useimmille oluesta, suomalaisista esanssipohjaisista "siidereistä" ja lonkerosta. Halvimmat juomat sisältävät eniten epäpuhtauksia, joten teet itsellesi palveluksen keskittymällä määrän sijasta laatuun.

Puhtaimpia juomia ovat tislatut juomat, kuten vodka ja konjakki. Itse suosin yleensä rommia, punaviiniä ja laadukasta itse tehtyä glögiä, mikäli mahdollista. Baaritiskillä parhaat kertoimet saa sijoittamalla euronsa esimerkiksi gin toniciin, mojitoon tai perinteiseen kotimaiseen kossuvissyyn! Viina/energiajuoma-kombinaatio voi olla hengenvaarallinen, joten jos kaipaat lisäbuustia kofeiinista, ota mielummin vaikka irish coffee tai rommikola.


3. Hallitut nousut - loivemmat laskut


Useat harkitsemattomat sikailut johtuvat siitä, että kännit on vedetty liian nopeasti. Jos edessä on rankat bileet joista haluaa selviytyä kunnialla, "suojapöhnän" ottaminen edellisenä iltana saattaa olla peliliike. Tähän riittää jo pari annosta alkoholia, eikä sekavuustila tule näin ollen seuraavana päivänä täytenä shokkina kropalle ja mielelle.

Mikäli juhlaputki venyy usean päivän mittaiseksi tai on muuten vain poikkeuksellisen rankkaa, myös pieni "loiventaminen" viimeisenä päivänä lieventää paluuta kännimaailmasta. Onnistunut loiventaminen sisältää 2-6 annosta alkoholia rauhalliseen tahtiin hyvässä seurassa ja aikaisen nukkumaanmenon. Sauna tehostaa puhdistautumista ja parantaa yöunia. Hyvä kuitenkin pitää mielessä suomalainen sananlasku:

"Krapulan parantaminen viinalla on yhtä tarkkaa hommaa kuin ripulin parantaminen piereskelemällä."

Jos sinulla on vaikeuksia juopotella rauhallisella tahdilla, voit käyttää jotakin vastuullista tehtävää motivaattorina pysyä suht tolkuissasi. Sovi itsellesi vaikka puhe, musiikkiesitys, arpajaisten järjestäminen, ovien lukitseminen tai muu tehtävä, joka auttaa pitämään itsesi skarppina.4. Käytä kroppaasi


Liikkeessä oleminen tehostaa aineenvaihduntaa sekä kiihdyttää elimistön antioksidanttien tuottoa. Ennen juhlimista on hyvä liikkua reilusti. Pahimmat pleksit vedetään yleensä istualtaan tekemisen puutteessa. Paras peliliike on ottaa tanssilattia haltuun! Pysyt liikkeessä ja mieliala nousee juomattakin!


 

5. Syö kuin venäläinen


Amatöörien yleisimpiä virheitä on juoda tyhjään vatsaan. Maissa joissa viina maistuu urakalla, kuten Venäjällä, osataan syönnin rytmityksellä hallita tehokkaasti olotiloja. Epäonnistuneisiin iltoihin ja riivaavaan darraan on yhtenä isona osasyyllisenä verensokerin heittely, jota kännääminen normaalisti aiheuttaa.
Ryyppääminen aloitetaan syömällä ja pitkin iltaa nautitaan naposteluhenkisesti rasvaisia ruokia ja alkoholia.

Suomalaiseen juopottelu-kulttuurin heikoimpia lenkkejä onkin alkuillan syömättömyys ja vastapainoksi loppuyön pizzan ahmiminen, jonka aiheuttama verensokeripiikki sekoittaa myös elimistöä. Matala verensokeri alkaa näkyä loppuillasta grillijonoissa kiukutteluna ja uhoamisena. Kaukaa viisas alkoholisti pyrkii kantamaan mukanaan esim. suklaata, taateleita tai rusinoita, joiden taktinen tarjoaminen oikeaan aikaan saattaa estää vaikkapa tulisen perheriidan alhaisen verensokerin ärhäköittämän kumppanin kanssa.

Rasvat hidastavat alkoholin imeytymistä vatsasta lopputuloksena loivemmat nousut ja miellyttävämpi olotila. Jos olet esimerkiksi tilanteessa, jossa sosiaalisen paineen alla päätät kumota monta shottia pienessä ajassa,ei ole lainkaan huono muuvi pehmittää nousua nappaamalla alle vaikkapa avocadon, (liotettuja) pähkinöitä lasillinen raakamaitoa, juustoa tai mitä tahansa muuta rasvaista mihin pääset sillä hetkellä käsiksi. Erikoistilanteisiin varautunut moderni juoppo saattaa kantaa välillä taskussaan pientä purkillista kookosöljyä...

Pikkujoulupöydästä tankatessa kannattaa suosiolla jättää valkohiilarit minimiin, eli perunat, leivät ja sokeriset herkut. Yleensä tarjolla on runsas noutopöytä, josta voi koostaa vaikkapa jouluhenkisen lohisalaatin. Vältä syömästä liikaa kerralla, mutta santsaa ihmeessä pieniä määriä pitkin iltaa! Ruoansulatusta auttamaan on kehitetty monia yrttiliköörejä, kuten Jägermeister ja Fernett Branca, jotka ovatkin ruokaryyppyjen kärkiryhmää.

Mineraalien, kuten suolojen tasapaino on myös avainasemassa ammattimaisemmassa partyhard-survivalismissa. Venäjällä homma hoidetaan usein hapankurkuilla, smetanalla tai hapankaalilla, joiden sisältämät maitohappobakteerit jeesaavat ruoansulatusta ja sitä myöten lieventävät pahoinvointia. Minigrip-pussillinen laadukasta suolaa, kuten harmaata merisuolaa, villiyrttisuolaa, Herbamarea, vuorisuolaa tai kuolleenmerensuolaa kuuluu kirjoittajan aina mukana kannettaviin esineisiin ja on etenkin saunomisen yhteydessä ryypätessä osoittautunut korvaamattomaksi. Hätätilanteessa mikä tahansa (viljaton) suolainen ruoka tai vaikkapa kivennäisvesi on suositeltavaa, niin kännissä kuin krapulassa.

B-ryhmän vitamiinit ovat välttämättömiä maksan toiminnalle ja reipas ryypiskely lisää niiden tarvetta huomattavasti. Runsaimpia lähteitä niille tavallisessa joulupöydässä ovat maksaruoat ja pähkinät.

Antioksidanttien saanti on myös tärkeää niin ennen kuin jälkeen juhlimisen. Olen mieltynyt etenkin marjasekoituksista ja avocadoista rakentuviin pirtelöihin. Tyrnimehu, havupuu-uutejuoma ja kaakao kuuluvat ehdottomiin suosikkeihini!

6. Huijauskoodit


Väitetysti Japanilaisen tutkimuksen mukaan 6-8 gramman annoksella chlorella-levän nauttiminen ehkäisee 96% krapulan oireista.Tutkimukseen tai sen metodologiaan tutustumatta, voin omien empiiristen havaintojeni perusteella liputtaa chlorellaa parhaana yksittäisenä kikkana juhlimisesta selviytymiseen. Levä sisältää monia hyödyllisiä aineita, kuten lehtivihreää ja B-ryhmän vitamiineja. Sillä on vahvat ominaisuudet auttaa maksaa myrkkyjen suodattamisessa. 100% suositus!

Toinen suosikeistani on maarianohdake. Perinteikkään maksarohdon nauttiminen uutteena kannattaa aloittaa jo muutamaa päivää ennen suunniteltua kontrolloitua myrkytystilaa ja juhlapäivänä/-päivinä voi huoletta ottaa paketin suositusannosta tuplana tai triplana!

Dave Aspreyn protokollaan kuuluu C-vitamiini, NAC, B1-vitamiini, alfalipoiinihappo, lääkehiili ja glutationi. Vaikuttaa hyvältä kaavalta, mutta vielä itsellä kokeilematta! Joskus olen ottanut illan päätteeksi tai aamun aluksi savea myrkkyjen siivoukseen, johon Asprey siis suosittaa lääkehiiltä. 

Lusikallinen laadukasta hunajaa parantaa yöunia huomattavasti, josta ei voi olla seuraavana aamuna muuta kuin kiitollinen. Kaikkihan sen tietävät miten jäätävä darra tulee, jos unet ovat jääneet huonoiksi! Kesällä ulkoilmassa nukkuessa huomaa myös selkeän eron olotiloissa. Alasti nukkuessa elimistön lymfajärjestelmä toimii paremmin, joten riisu ihmeessä vaatteet vaikka päätyisit petiin yksinäisenä!

Mehiläisleipä, mehiläisten keräämä siitepöly tai männyn siitepöly ovat myös todella tehokkaita tuotteita pääpäivää piristämään. Kaikilla niistä on huomattava pelikuntoa virkistävä vaikutus ja ne sisältävät paljon B-ryhmän vitamiineja. Yleensä en suosittele kenellekään mitään synteettisiä vitamiinivalmisteita, mutta hätätilanteessa lienee viisasta napata vaikka jotakin B-monivitamiinia purkista!


7. Sikailut minimiin - morkkikset pois


Hyvällä juhlamielellä liikenteeseen lähtiessä ei välttämättä tule sikailtua mitään harkitsematonta, mutta känkkäränkkä-päivänä voisi olla ehkä parempi jäädä kotiin peiton alle, eikö vain? Seurakin totta kai vaikuttaa, firman pikkujouluissa kannattaa suosiolla skipata pahimpien valittajien pöydästä sinne, missä on hauskimmat vibat!

Monet suomalaiset pikkujoulumorkkikset johtuvat puolisolta salassa tapahtuneista äkillisistä seksuaalisista vapautumisista. Jos olet herkästi variaatioon taipuvainen ja tilanteeseesi ei moinen sovi, on suositeltavaa ennaltaehkäistä arviointivirheitä harrastamalla reippaasti seksiä ennen pikkujouluja.

Ilman mitään erityistä syytä tulleet moraalikrapulat tulisi olla valtaväestöltä hoidettu jo aikaisemmilla ravitsemuksellisilla vinkeillä. Jos kuitenkin olet tehnyt jotain typerää, älä ota sitä niin vakavasti. Suomalaisessa kulttuurissa annetaan hyvin herkästi anteeksi känniääliöinti ja yleensä joku on kuitenkin sikaillut sinuakin enemmän. Välitön anteeksipyyntö seuraavana päivänä on pelastanut monen ihmisen uran ja avioliiton.

Artikkelin vinkit ovat äärimmäisen toimivia. Ne perustuvat mittavaan empiiriseen tutkimukseen ja lukuisien eturivin modernien juoppojen haastatteluihin. En ota mitään vastuuta, jos niiden noudattaminen johtaa kohdallasi lisääntyneeseen alkoholinkäyttöön.


Mukavaa pikkujouluaikaa kaikille!

1 kommentti:

  1. Upea blogi, opin paljon hyödyllisiä tietoja. Kiitos!

    T. 19v nuorimies

    VastaaPoista