sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Suomalaiset gurut: Johan Venninen

Johan Ebenhard Venninen

(1909-2008)

Minua pyydettiin listaamaan mielestäni kovimpia suomalaisia guruja. Hauska idea ja laaja aihe, Suomessa on ollut paljon tosi huikeita ja inspiroivia hahmoja, joita välttämättä eivät kaikki tunne.

Halusin aloittaa Johan Vennisestä, koska hän oli niin suuri ihminen, ettei sitä voi ymmärtää.

Kekseliäs, sitkeä ja erittäin hienon elämänasenteen omannut Venninen syntyi hyvin köyhiin oloihin ja sokeutui tapaturmaisesti lapsena. Tämä ei kuitenkaan estänyt häntä viettämästä poikkeuksellisen hienoa ja rikasta elämää, josta suuren osan hän omisti hoitotyölle hierojana. Hän ei antanut sokeuden rajata elämäänsä, vaan sopeutui elämään täysillä sokeana juurikin poikkeuksellisen kekseliäisyytensä voimin. Äärimmäisen itsenäinen Johan Venninen oli horoskoopiltaan (tietenkin) vesimies.

Hänelle myönnettiin Mensa-palkinto vuonna 2007. Koulua Venninen oli käynyt hierojakoulun lisäksi vain yhden vuoden, opettajan mukaan "vammaista ei kannatanut kouluttaa". Tämä on saattanut olla myös siunaus Venniselle, koska se on mahdollistanut muodollisen ohjelmoinnin sijaan hurjan määrän itseopiskelua häntä eniten kiinnostaneista aiheista, tieteestä, luonnosta ja hieronnasta. MAD SKILLZ!


Ysikymppinen Venninen väsäilee villiyrttismoothieta ysärillä

Vihersmoothien kehittäjänä pidetään yleisesti Viktoria Boutenkoa (Vaikkakin legendaarinen tohtori Ann Wigmore promotoi jo vuosikymmeniä aikaisemmin blendattuja vihreitä kera mm. avocadon, merilevien, siementen, pähkinöiden, vihannesten, itujen ja hedelmien). Vihersmoothien omaksuminen omaan arkeen on yksi parhaista yksittäisistä terveyttä parantavista jutuista mitä tyypillistä länkkäriruokaa syövä voi tehdä! Jos et ole kokeillut, lukaise vaikka Nutrix (sivut 24-29) tai katso videoita aiheesta, siellä on kaikki data millä pääset vauhtiin!

Johan Venninen omasi tavan syödä vihersmoothieita, epäselvää minulle on että mistä hän tavan omaksui. Koska mies oli äärimmäisen kekseliäs, voi olla hyvinkin mahdollista, että hän kehitti metodin itsenäisesti. Joka tapauksessa, villiyrteistä koostuvan pirtelön isänä voidaan Johan Vennistä perustellusti pitää. Villiyrttien ja puiden lehtien lisäksi hän käytti pirtelöissään marjoja, banaania, hapankaalia, ituja sekä juurikasveja naatteineen. Samaan tyyliin rakastan itse tehdä smoothieitani, vahvan värisistä ja tuoksuisista juuri kerätyistä villeistä yrteistä, hakkaa kasvihuonesalaatista tehdyn pirtelön 6-0.

Kymmeniä vuosia kasvissyöjänä elänyt Venninen täytti elossaan monia pitkäikäisyyden tunnusmerkkejä, aktiivinen ihminen, positiivinen elämänasenne, puhdas ruoka jossa paljon vihreää, päihteettömyys ja rajoitettu kaloriensaanti.

Ylen Elävässä Arkistossa on koosteita Johan Vennisestä tehdyistä dokumenteista, joissa sokea ja ysikymppinen Venninen mm. rakentaa puutarhaa kalliolle, hitsaa, räjäyttelee louhimaansa kallioluolaa, soutelee ja kalastaa yksin merellä ilman eväitä ja vettä yli 14 tuntia voidakseen antaa kalat muille, suunnistaa merellä itse kehittämiensä metodien ja laitteiden avulla sekä väsäilee viherpirtelöä.

5 kommenttia:

 1. Herranjestas tää ukko on tosiaan ollu ihmeellinen mies. Mää katoin joskus taannoin tuon saman dokkarin. Se kertoo siitä, miten paljon me ihmiset olemme niin paljon itsemme edessä, kun emme uskalla toteuttaa itteämme.

  Kunnia ja rauha herra Venniselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellinen 10 mies,eli vaatimattomasti ja sovussa luonnon kanssa,teräskanto vailla vertaa.

   Poista
 2. Kaiken maailman valittajien pitäisi katson Vännisestä kertova dokumentti. Supermies

  VastaaPoista
 3. Siis WAU! Tää sun sivusto on mulle BINGO :) Kiitos, täällä saa ihanaa tietoa yrteistä, oletko itse käynyt kouluja, vai itseopiskellut ja lukenut kirjoista ja netistä?

  VastaaPoista
 4. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/12/31/johan-venninen

  VastaaPoista