sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Ole onnellinen ikuisesti


"Jos haluat olla onnellinen tunnin, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla onnellinen viikon, mene naimisiin. Jos haluat olla onnellinen ikuisesti, perusta puutarha." -Kiinalainen sanontaPuutarhan kanssa puuhailevat ovat aina tienneet miten hyvää kasvimaalla peuhailu tekee, mutta luontoyhteytensä kadottaneelle "luonnon parantava voima" saattaa kuulostaa melko hippimäiseltä ja epäuskottavalta. Ei hätää, vasemman aivolohkon vangeille löytyy nykyään myös uskottavaa tiedettä asian takaa, vaikka tutkittu onkin vasta vain pieni pintaraapaisu luonnon monitasoisesta parantavasta mahdista.


“Ihmisten elinympäristö on muuttunut. Immuunijärjestelmämme ei enää kuormitu maaperän mikrobien taholta samalla tavalla kuin ennen. Puhumme asfaltti-indeksistä: mitä enemmän ihmiset joutuvat eroon luontoyhteydestä, sen heikommaksi immuuniverkosto kehittyy” -Tari Haahtela, ylilääkäri, Iho- ja allergiasairaala


Juuri näin, immuunijärjestelmämme ei kehity kunnolla mikäli se ei saa tarpeeksi haasteita. Tarvitsemme huonoja bakteereja, jotta meistä tulisi vastustuskykyisiä. Viime vuosina on alkanut selvitä, että ympäristöstämme löytyy myös meihin sangen myönteisesti vaikuttavia mikrobi-ystäviä.


"Maa! Siellä ovat juuremme. Siellä on perusta koko fyysiselle elämällemme. Mitä kauemmaksi menemme maasta, sitä suurempi on turvattomuutemme." -Henry Ford


Mycobacterium vaccae

Mycobacterium vaccae on haitaton bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Tutkimuksissa on ilmennyt, että M.vaccae stimuloi immuunijärjestelmää, poistaa ahdistusta, nostaa tyytyväisyyttä elämään ja parantaa muistia sekä oppimiskykyä. Tätä mainiota bakteeria saa näppärästi hengiteltyä sisäänsä vaikka kitkiessä rikkaruohoja tai kävelemällä metsässä. Mikrobien maailma tunnetaan vielä kovin huonosti, joten en ihmettelisi vaikka vastaavia esimerkkejä löytyisi jatkossa lukuisia.

Lue lisää: Is Dirt the New Prozac? tai Bakteeri voi kehittää älyä.Mitä sitten aivoissa tapahtuu, kun hoitaa puutarhaa?
Yllä kuvassa dopamiinin kemiallinen rakenne, alla henkilö dopamiinipäissään.


Sadon korjaaminen, samoin kuin luonnosta ruoan löytäminen, pamauttaa aivoissa liikkeelle dopamiinia, joka aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn. Dopamiini vaikuttaa elimistöön myös piristävästi ja energiaa lisäävästi, sekä tehostaa oppimista. Yllä olevasta kesäkurpitsasta sain kyllä melkoiset buustit, vaikkei se ollutkaan ihan yhtä iso kuin Lassilla!

Kasvattamalla itse ruokaansa pääsee nauttimaan aina parhaasta ja puhtaimmasta mahdollisesta ravinnosta. Laivassa ja kaupan hyllyllä näivettynyt luomuvihannes ei pärjää mitenkään tuoreille, omin kätösin rakkaudella hoidetuille kasveille!

Kasvimaalla rehkiminen on myös jo sinällään terveellistä hyötyliikuntaa. Kyykkimistä ei täällä lännessä harrasteta lähellekään tarpeeksi, jonka tuloksena meillä on monenlaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja ynnä muuta. "Olen mies enkä marjanpoimija"-mentaliteetin omaavien on hyvä tiedostaa se, että säännöllinen kyykkiminen on välttämätöntä eturauhasen terveenä pysymiselle! Kyseessä on todella luontainen asento ihmiselle, toisin kuin tuolissa istuminen.

Lipstikan keruu yhdistettynä eturauhasjumppaan


Jos sinua turhauttaa se, ettei ole maata mitä viljellä, älä suinkaan vaivu epätoivoon. Tee parvekkeestasi yrttiparatiisi, vuokraa palsta tai ryhdy vaikka ikkuna-farmariksi! Tietenkin villivihanneksia keräämällä saat vähintäänkin samat kiksit ja terveyshyödyt.

Food not lawns!


"Jos sinulla on pala maata, oli se kuinka pieni tahansa, niin istuta puutarha. Maan lähellä pysyminen on hyväksi sielulle."-Spencer W. Kimball


Permakulttuurin ehdoin suunniteltu puutarha tuottaa suuren sadon pienessä tilassaJos et pääse sivuille, mene ylös.Säälimättömän ovela tapa hyödyntää ylimääräiset rännit.Muovipulloista ja akvaariopumpusta valmistetussa ikkunafarmissa kasvattaa helposti yrtit ja salaatit vaikka kerrostaloasunnossa.


Piti kirjoitella tähän myös lisää asiaa permakulttuurista, perinnelajikkeista ja siemenistä, mutta saa jäädä toiseen kertaan!

4 kommenttia:

 1. Äärimmäisen hieno teksti ja varsinkiin dopamiinikuva..
  Nyt ollaan menossa pitkälle alkupäähän ja omiin oikeisiin juuriin sekä värähtelytaajuudelle.
  Oma istuttama kasvi saa jo valmiiksi sinun oman värähtrlytaajuuden jonka keho tunnistaa sen saadessaan valmiina ruokalääkkeenä.
  Nerokas ihmisyhteensopivuus.
  On tämä luomakunta vaan yksinkertaisen monimutkainen...

  VastaaPoista
 2. Sulla on hauska blogi! Dopamiineista pidän myös ja nyt selvisi sekin, mikä oli se onnellisuusbakteeri, josta joskus kuulin.

  Käy tsekkaamassa maalaispunkki.blogs.fi -> Puutarhaterapiaa

  VastaaPoista
 3. Kiitos, upea kirjoitus ja hyvää informaatiota! :)

  VastaaPoista
 4. Tämä on kaikkien luettava todistus, olen täällä kertoakseni koko maailmalle miehestä, joka pelasti suhteeni, ja tätä suurta miestä kutsutaan tohtori IZOYAksi. Itse asiassa hän piti suurta työtä minulle tuomalla takaisin entisen rakastajani, joka jätti minut ja lupaa koskaan palata takaisin minuun. Tämän avulla olen tajunnut, että tohtorin IZOYA-tiedon jakaminen maailmalle tekee paljon hyvää niille, joilla on rikki kodit tai hänen suhteensa auttaakseen sinua korjaamaan rikkoutuneen suhteesi tai avioliitto. Voit tavoittaa hänet hänen sähköpostiosoitteensa kautta: drizayaomosolution@gmail.com.Ota yhteyttä häneen ja katso, kuinka ongelmasi ratkaistaan ​​24 tunnin sisällä. Hän on erikoistunut myös seuraaviin asioihin ...
  (1) Haluat entisen takaisin.
  (2) Haluat saada ylennyksen toimistossasi.
  (3) Haluat miesten / naisten seuraavan sinua.
  (4) Haluat lapsen.
  (5) Olet yrittäjä ja haluat voittaa sopimuksia
  (6) Haluat miehesi olevan sinun ikuisesti
  (7) Tarvitset henkistä apua.
  (8) Sinua on huijattu ja haluat takaisin menetetyn rahan.
  (9) Lopeta avioero
  (10) Raharituaalien vedot
  (11) Voita vaalit

  VastaaPoista