torstai 15. joulukuuta 2011

Superglögi

Kaikilla tämän glögin aineksilla on monia positiivisia terveysvaikutuksia, ja jokainen niistä on myös tunnettu afrodisiakki, eli sukupuolista halukkuutta ja kykyä nostattava lemmenrohto! Afrodisiakit kohottavat toki ihmisen elinvoimaa paljon laajemminkin kuin seksuaalisesti.



En ole (enää) kovin perso makealle, joten unohdin mainita mahdollisesta makeutuksesta. Siihen sopii parhaiten kookos- tai palmusokeri! Kaupan tölkkiglögeissä on joko valkoista sokeria tai vielä friikimpiä keinotekoisia makeutusaineita.

Jos haluat terästää glögiä, suosittelen luomupunaviiniä, esim. Pura Sangre Tempranilloa tai kuubalaista tummaa rommia.


Schizandra-marja

Schizandra (wu wei zi, eli 'viiden maun hedelmä') on todellinen supermarja, sitä on vuosituhansia käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä laajaan kirjoon erilaisia vaivoja. Sillä on adaptogeenisiä vaikutuksia, joten se on omiaan palauttamaan harmonian elimistöön ja nostamaan stressinsietokykyä. Parhaiten se auttaa keuhkoihin ja maksaan liittyviin vaivoihin. Itse olen huomannut todella konkreettisesti sen vaikutuksen hapenottokykyyni!

Pidän homman nyt shorttina, Schizandra ansaitsee oman blogauksen joskus myöhemmin. Schizandraa saa ainakin fitnessfirstistä (5% ale koodilla munvillielo), sekä Tampereelta Runsaudensarvesta, joka on ehdottomasti Suomen paras ruokakauppa!


Hibiscus eli kiinanruusu

Kiinanruusun terälehdet ovat loistava apu verenpaineen sekä muiden sydän- ja verisuoniongelmien hallintaan. Se on myös yksi parhaista c-vitamiinin lähteistä. Tästäkin lisää juttua myöhemmin. Omat hibiscukseni tilasin Teekaupasta, laadukasta tavaraa.


Inkivääri

Inkivääri on loistava apu ruoansulatusjärjestelmälle ja immuunijärjestelmälle, monien muiden tarkoitusten ohessa. Ayurvedassa, eli Intialaisessa terveysopissa se on todella käytetty yrtti, jonka uskotaan vahvistavan muiden yrttien tehoa. Vahvimmillaan se on tuoreena.

"Ei tinktuuraa ilman inkivääriä." -Intialainen sanonta


Kaneli

Käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä mm. flunssaan, pahoinvointiin, ripuliin ja kuukautiskipuihin. Tutkimusten mukaan kaneli tasaa mainiosti verensokeria, joten se sopii mainiosti diabeetikoille, jotka eivät halua elää lääkkeiden varassa. Ayurvedassa kanelia on käytettykin tuhansia vuosia diabetekseen ja mm. flunssaan sekä ruoansulatushäiriöihin. Ayurvedan mukaan se sopii parhaiten Kapha-kehotyypille.


Kardemumma

Myös paljon käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja ayurvedassa moninaisiin vaivoihin, etenkin ruoansulatukseen liittyviin.


Neilikka

Kardemumman tavoin paljon käytetty, etenkin ruoansulatuksen apuna. Hauskaa muuten huomata, että kaikki nämä mausteet mitä suomalaiset syövät nimenomaan joulumässäyksen yhteydessä, auttavat juuri ruoansulatusta! :)

tiistai 13. joulukuuta 2011

Näillä eväillä isopappani eli 95-vuotiaaksi
























Kuvassa isopappani Nikolai ja meikäläinen 80-luvun alkupuolella.


Isopappani eli pitkän ja suhteellisen terveen, vaikkakin rankan elämän. Olen pitkään miettinyt mitä kaikkea pappa sitten söi. Taannoin haastattelin isotätiäni asian tiimoilta.

Fyysinen työ rakennuksilla teki varmasti hyvääkin hänelle, vaikkakin pienistä selkävaivoista kärsikin. Vapaa-aikanakin hän tykkäsi liikkua, etenkin paljon metsässä. Muuten Niku-pappa oli vanhuuteen asti terve mies, joten hän välttyi siihen asti lääkityksen tuomalta turhalta kemikaalikuormalta.

Terveyttä on varmasti verottanut 3,5 vuotta keskitysleireillä Tammisaaressa ja Hämeenlinnassa kansalaissodan jälkeen. Varmasti stressaavaa on ollut myös myöhemmin kasvattaa yksinhuoltajana kaksi tytärtä kaiken muun ohessa.

Pitkää ikää ja terveyttä on varmastikin avittanut kalorirajoitus, eli kulutusta pienemmän kalorimäärän syöminen, joka kaikilla tutkituilla organismeilla hiivoista rhesus-apinaan on pidentänyt elinikää ja vähentänyt sairastelua. Kalorirajoitusta sovellettaessa on tärkeää, että kroppa saa kuitenkin kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, joten pitkää ikää on turha tavoitella höttöhiilarit lautasella.

Kokonaisuutena papan ruokailu vaikuttaa nykypäivän länkkäridieettiin verrattuna erittäin terveelliseltä. Itse asiassa monta kertaa tuli mieleen Olli Postin muutama vuosi sitten kirjoittama mainio Nutrix-kirjanen, jota suosittelen lämpimästi kaikille terveydestään kiinnostuneille!

Papan syömä ruoka on ollut paljolti villiä tai itse ilman kemikaaleja viljeltyä ja prosessoimatonta.


Juomat

Pappa joi mieluiten lähde- ja kaivovettä, joissa hän myös peseytyikin suurimman osan elämästään. Vesijohtovettä meni alas ainoastaan kahtena viimeisenä vuosikymmenenä. Hän joi aamuisin kahvia kupin tai kaksi, myös teetä joi mielellään usein. Kova ryyppymies pappa ei ollut, mutta usein hän otti konjakkia suullisen, "lääkkeeksi".

Lähdevesi on myös oman ravintoajatteluni kulmakivi, siitä lisää juttua joskus myöhemmin. Pienissä määrissä kahvikin on ok, teellä on jo enemmän terveysvaikutuksia. 1-3 annosta alkoholiakin päivässä on sydämelle ja verisuonille hyväksi. Konjakki ja muut tummemmat viinat ovat paljon parempi valinta kuin kirkkaat.


Lintuja ja riistaa

Ahkerana metsällä kävijänä pappa pyysi paljon lintuja, pääasiassa metsoja, teeriä, pyitä sekä muuta riistaa kuten peuroja ja hirviä. Painopiste oli kuitenkin vahvasti linnuissa. Lihaa ei juuri koskaan ostettu, keväällä taloon tuli porsas, joka söi jätteitä, hengasi maatilalla ja teurastettiin talvella.

Näissä on hurja ero nykypäivän stressaantuneisiin ja paikallaan seisotettuihin, maissilla, soijalla ja antibiooteilla ruokittuihin teholihoihin. Tervettä on myös se, että hän metsästi ja käsitteli eläimet itse, muoviin pakatun lihan syöminen raaistaa ihmisen luonnetta enemmän.


Kalaa

Silakoita sekä järvikaloja, kuten muikkuja, ahvenia, haukea, lahnaa ja siikaa.

Nämä kalat ovat olleet puhtaita, nykypäivänä keskivertosuomalainen saa suurimman osan ravintonsa raskasmetalleista ja muista vierasaineista eläintuotteista, joista eniten kalasta. Muutoin kala on paljon terveellisempää syötävää kuin nisäkkäät. Rautakauden suomalainen söi päivittäin melkein kilon kalaa, nykyään samalla määrällä saisi ennen pitkää raskasmetallimyrkytyksen. Nykyään järvikala on paljon parempi valinta kuin Itämeren myrkkypommit.


Sieniä

Paljon kului metsäsieniä monipuolisella kirjolla, niin tuoreena, kuivattuna kuin suolattuna.


Marjoja

Metsämarjat olivat myös olennainen osa papan ruokapöydässä sekä metsäretkillä. Suosikkeina puolukka ja mustikka. Myös pihassa kasvoi viinimarjoja, mansikkaa ja karviaisia.


Juureksia

Naurista, lanttua, punajuurta, porkkanaa ja perunaa. Huomattavasti tasaisemmin kuin nykypäivän perunavoittoisessa "ruokakulttuurissa".

Peruna on vähiten ravinteikas juures. Se sisältää yhteensä 83% tärkkelystä ja sokereita, eli "nopeita hiilareita".


Kasviksia

Pappa piti kaikista kasviksista, etenkin kaaleista. Pappa kasvatteli mielellään pihassa kaikenlaista, mm. salaatteja ja tomaatteja.


Viljaa

Rukiista itse leivottua hapanleipää, ohrapuuroa sekä joskus myös pullaa. Vehnäjauhoista tehtyä klimppisoppaa pappa vältteli parhaansa mukaan, koska se aiheutti hänen mielestään "ruumiintukkoja".

Sitähän se vehnä tekee, tukkii ruumiin. Täysjyvärukiista hapanjuureen tehty ruisleipä on eittämättä terveellisin vaihtoehto leivistä. Kovaa ruumiillista työtä tekevälle leipä onkin tarpeen, mutta se on iso tekijä nykypäivän lihavuus-epidemiassa.


Maitotuotteita

Pappa ei juonut maitoa, mutta hän käytti jonkin verran itse valmistettua piimää ja viiliä.

Maitotuotteet tulisikin nauttia juuri näin, raakamaidosta hapatettuina, jos niitä syö. Pastöroimalla ja homogenoimalla tuhottu friikkimaito ei ole missään määrin terveellistä, sanoi teollisuuden propagandaelin asiasta mitä tahansa.


Mausteet

Harmaata merisuolaa, pippureita, kuivayrttejä ja muita mausteita.


Tuoreyrttejä

Pappa piti etenkin tuoreesta tillistä ja persiljasta. Isotätini mukaan villiyrttejä ei ainakaan usein kotona syöty, mutta pappa tiesi kuitenkin niiden käytöstä, joten sopii olettaa että metsäretkillä ovat villiyrtitkin maistuneet.


Pähkinät ja siemenet

Pähkinöitä ja siemeniä pappa söi myös kuulemma joskus. Isotätini ei muistanut asiasta tarkemmin.

torstai 8. joulukuuta 2011

Jos kuolisin tänään

Tämä on Facebook-note, jonka kirjoitin ystävilleni muutama viikko sitten.









Jos kuolisin tänään,

kuolisin onnellisena,

koska minulla on kaikki mitä koskaan tarvitsin.

Käytin ison osan ajastani täällä etsiessäni jotain,

hamuillessani asioita ulkopuoleltani.

Epätoivoisesti etsien onnea muualta,

vaikka onni asui koko ajan sisälläni.


Olisin onnellinen, koska kuolisin terveenä.

Käytin elämästäni ison osan tehdessäni asioita,

jotka kuluttivat terveyttäni, vaikka tiesin mihin ne johtavat.

Tein sen, koska en osannut etsiä onnea sieltä, mistä sen

voi ainoastaan löytää, sisältäni.

Terveys on asia, jota ei vain osaa arvostaa, ennen kuin sen menettää.

Menetin terveyteni, mutta sain sen takaisin.

Se on toiseksi suurin lahja mitä olen itselleni antanut.



Suurin on onni, jonka annoin kummuta sisältäni,

täyttää jokaisen kolkan ruumiistani ja sielustani.

Elämässäni on ollut oikeastaan kaksi suurta käännettä.

Ensimmäinen oli se, kun lopetin pelkäämästä kuolemaa.


Silloin opein pitämään huolta tästä avaruuspuvustani.

Meillä on jokaisella ruumis, joka pystyy uskomattomiin suorituksiin, jos näin haluamme.

Jokaisella on todella upea kvanttitietokone pääkopassa, joka pystyy myös uskomattomiin

suorituksiin.


Jokainen kykenee mitä hirvittävimpiin tekoihin, ja myös mitä kauneimpiin.


Kysymys on valinnoista.

Jokainen hetki voimme valita, tuomitsemmeko vai ymmärrämmekö,

rakastammeko vai vihaammeko, lannistammeko vai rohkaisemmeko,

kannammeko kaunaa vai annammeko anteeksi.

Jokainen hetki voimme valita pelon tai rakkauden väliltä. Voimme päättää aina, kumman annamme meitä johtaa.


Haluamme kaikki hyvää toisillemme. Haluamme osoittaa toisillemme rakkautta.

Ainoa mikä sen estää, on huonot kokemuksemme ja niistä kumpuava pelko.

Loppujen lopuksi olemme kaikki kuin eksyneitä pikkulapsia jotka haluavat tarttua turvalliseen

käteen, joka johtaa meidät kotiin. Uskon, että tehtävämme täällä on juurikin auttaa toisemme

kotiin.


Auttaa toisiamme, jakaa asioita toistemme kanssa.

Mikä on parempi tunne, kuin se, että annat jotakin toiselle?

Kun annat vaikka nälkäiselle ruokaa?

En usko että mikään.


Jos kuolisin tänään, olisin iloinen etten koskaan mennyt armeijaan ja tarttunut aseeseen.

Elämme maailmassa, jossa juuri kukaan ei halua sotia, mutta silti koko ajan sodimme.

Ainoa joka sotimisen voi estää, olet juuri sinä. Muutoksen pitää lähteä juuri sinusta.


Etsin vuosikausia tapoja, joilla voisin tehdä maailmasta paremman paikan.

Viimein löysin ne, kun katsoin syvälle itseeni.

Jos haluat maailmaan hyvää, katso että annat itsellesi hyvää.

Jos tahdot maailman parempaan tasapainoon, katso että tasapainotat itseäsi.

Sisäinen tasapaino luo ulkoista tasapainoa.

Sisäinen epätasapaino luo ulkoista epätasapainoa.

Meistä kukaan ei toivo pahaa toisillemme, mutta pelko ajaa meidät kilpailemaan ja aiheuttamaan

pahaa toisillemme.

Meidän täytyy kohdata pelkomme, jotta näemme, että kyseessä on vain varjo.

Pelko ei ole mitään todellista, se on vain rakkauden puutetta, kuten varjo on vain valon puutetta.

Jätämme paljon asioita tekemättä, koska pelkäämme.

Jätämme paljon kaunista sanomatta, koska pelkäämme.


Toinen suuri käänne elämässäni oli se, kun lopetin pelkäämästä elämää.

Opein sen, miten minun pitää täällä elää. Silloin opein myös sen, mitä elämä on.

Se on tämä hetki.

Joskus käytän liikaa energiaa menneiden vatvomiseen,

tai tulevasta huolehtimiseen. Kuitenkin kaikki mitä on, on juuri tässä ja nyt.

Ei ole muuta, kaikki muu on vain harhaa.

Menneestä voi ottaa opikseen, mutta sinne ei kannata jäädä jumiin.

Tulevasta voi haaveilla, mutta sinne ei kannata jäädä jumiin.

Tulevaa ei kannata liian tarkkaan suunnitella, koska se johtaa odotuksiin.

Odotukset johtavat siihen, että jos ne eivät toteudu, petymme.

Jos ne taas toteutuvat, siinä ei ole mitään yllätyksellistä tai uutta.

Jos en rakenna odotuksia, en yritä olla kontrollissa kenestäkään.

Jos rakennan, luultavasti petyn, vaikka kaikki olisikin hyvin.


Huominen.

Sitä ei ole luvattu kenellekään.

Jos mielemme on muualla, uhraamme tämän hetken, eli kaiken mitä oikeasti on.

Ennen olin tosi teknologiariippuvainen, saatoin vaikka mennä kaverini kanssa kahville ja käyttää

siellä suuren osan ajasta kännykkääni räpläten, vaikka täällä Facebookissa roikkuen.

Uhrasin silloin kaiken,

koska kaikki mitä on, oli ympärilläni ja ummistin siltä silmäni.

Jos kuolisin tänään,

kuolisin onnellisena,

koska minulla on niin paljon rakkaita ystäviä.

Te olette kaikki niitä, joiden vuoksi täällä elän.

Te olette se suurin rikkaus, mitä ihmisen elämässä voi olla.

Olen kiintynyt teihin, se on hienoa.

Olen kiintynyt myös esineisiin, se on huonoa.

Niitä en saa täältä mukaani, mutta sen mitä olen teiltä saanut, ei kukaan voi viedä minulta pois.

Hauskaa päivää sinulle, ystäväni. Toivottavasti voimme jakaa vielä monta hienoa hetkeä yhdessä

tällä kauniilla planeetalla.


Jos kuolisin tänään, en tahtoisi että olisit surullinen.

Tiedän, että minulla olisi kaikki hyvin.

Tiedän myös, että tapaamme uudelleen Valossa.

lauantai 3. joulukuuta 2011

Mitä lääkärisi ei kerro sulle yskänlääkkeistä

Yskänlääkkeet ovat tutkimusten mukaan tehottomia ja vaarallisiakin uskomushoitoja. Paljon parempia ja edullisempia, täysin luonnollisia tapoja lievittää yskää on olemassa, niistä lisää tekstin loppupäässä.


Norjan ja Ruotsin lääkintälaitokset ovat käyneet läpi yskänlääkkeistä tehtyjä tutkimuksia ja päätelmät niistä ovat varsin yksiselitteisiä:


"Yskänlääkkeillä ei ole mitään lääketieteellistä vaikutusta" -Steinar Madsen, Norjan lääkintälaitos

"Mitään näyttöä tehosta ei yksinkertaisesti ole."-Jane Ahlqvist-Rastad, Ruotsin lääkelaitos


Suomen Pravdan eilen julkaisemassa uutisessa Ahlqvist-Rastad myös korostaa, että yskänlääkkeet ovat tulleet markkinoille jo vuosikymmeniä sitten, eikä niitä nykypäivänä todennäköisesti edes hyväksyttäisi lääkkeiksi.


Ok, ylläolevan olet varmaankin lukenut jo uutisista. Seuraavaa tietoa ei ole tässä yhteydessä mediassa mainittu.

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös yskänlääkkeillä on sekalainen kirjo erilaisia haittavaikutuksia. Pahimmillaan ne voivat olla jopa tappavia. Lääkkeestä riippuen niissä käytetään monia eri vaikuttavia kemikaaleja, joista osaa käytetään myös päihteinä. Yhdysvalloissa noin 3,1 miljoonaa 12-25-vuotiasta käyttää vuosittain yskänlääkkeitä päihteinä:

Dekstrometorfaania (DXM), löytyy ainakin reseptivapaasta, nuorten sekakäyttöpiireissä legendaarisesta Resilarista, josta sen pystyy uuttamaan irti ja käyttämään huumausaineena. Linkitän uutto-ohjeen tähän vain ja ainoastaan siksi, että tahdon korostaa kuinka absurdia on se, että maassa jossa käsittelemättömien, DXM:ään verrattuna lievemmin päihdyttävien, luonnonkasvien käyttö ja hallussapito on laitonta, Resilaria myydään vapaasti ilman reseptiä apteekissa. Laki ei kiellä eristämästä Dekstrometorfaania eikä käyttämästä sitä päihteenä, vaikka DXM on hyvin voimakkaasti päihdyttävää ja voi aiheuttaa aivovaurioita ja äkkikuolemaa, etenkin yhdessä alkoholin tai muiden kemikaalien kanssa. Lapsilla DXM voi aiheuttaa tai pahentaa allergioita. Tutkimuksissa DXM:llä ei ole ollut plaseboa suurempaa vaikutusta yskän lievittäjänä.

Kodeiini on riippuvuutta aiheuttava opiaatti jota käytetään huumausaineena, kipulääkkeenä ja yskänlääkkeissä. Silläkin on myös voimakkaita haittavaikutuksia, pahimmillaan yliannostettuna hengityksen lamautuminen ja kooma.

Efedriini on amfetamiinin kaltainen piriste, jota käytetään yleisesti doping-aineena urheilussa ja jonkin verran myös päihdekäytössä. Jatkojalostamalla siitä saadaan aikaiseksi metamfetamiinia, yhtä maailman vaarallisimmista huumausaineista.


Yskänlääkkeitä ohjeen mukaan annostelemalla kokee näiden kemikaalien voimakkaimpia haittavaikutuksia varmaankin harvemmin, mutta kun niistä ei ole mitään hyötyä, ei ole järkevää tuoda edes pieniä määriä aineita elimistöön. Kaikki mikä ei ole hyväksi, on pahaksi.

Suomessakin on jo aiemmin professoritasolla vaadittu etenkin lasten yskänlääkkeiden vetoa pois markkinoilta. Asia ei ole kuitenkaan edennyt mitenkään, suurimpana syynä lienee, että nämä uskomushoitotuotteet ovat Suomessa 20 miljoonan euron vuotuinen bisnes lääkemafialle.


No mitä yskä sitten on? Pitäisikö sitä hoitaa lääkkein?


Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa. Eli kyseessä on elimistön luonnollinen paranemisprosessi, jonka häiritseminen on mielestäni toipumisen kannalta vähintäänkin kyseenalaista. Joidenkin yskänlääkkeiden "teho" perustuu siihen, että ne sulkevat aivoista yskäkeskuksen, joten haitallinen lima jää elimistöön jumiin. Tyypillisen lyhytnäköinen allopaattisen lääketieteen oireen laastarointimenetelmä, yskän paranemiseen tällä ei ole mitään positiivista vaikutusta. Samaa logiikkaa voisi soveltaa esim. ripulissa tunkemalla korkki perseeseen!

Kuume on myös elimistön luonnollinen reaktio tulehdusta vastaan ja elimistö pyrkii näin poistamaan vieraan tunkeilijan sekä luomaan epäedulliset olosuhteet virusten lisääntymiselle. Kuumetta ei ole tarpeen laskea lääkkeellä, mikäli kuume ei nouse kovin korkealle. Alle 38,5 kuumetta ei tarvitse eikä kannata lääkitä! Itse'hoito'tuotteet kuten juomajauhot Para-Hot, Panadol Hot ja Finrexin sisältävät tulehduskipulääkkeitä ja muita aineita, kuten kofeiinia, aspartaamia sekä sakkaroosia. Niistä voi tulla hetkeksi pirteämpi olo, mutta ei tulisi kyllä mieleenkään käyttää niitä enää koskaan itse. Jos välttämättä kuitenkin haluaa saman efektin, halvemmaksi tulee ottaa vaikka särkylääke ja sen kanssa kofeiini ja c-vitamiini luonnollisessa muodossa vaikka kahvin tai vihreän teen, sekä tuorepuristetun sitruunamehun muodossa.


"Yskä lähtee yskimällä."

Paras tapa hoitaa yskää on yskiä ja sylkeä lima pois, aivan kuten ihminen luonnollisesti tilanteessa toimii. Jos yskiminen häiritsee esim. nukahtamista, yskänlääkkeiden sijaan kannattaa käyttää parempia, täysin luonnollisia troppeja. Tärkeintä yskän aikana on juoda paljon vettä! Neste ohentaa limaa, joten se irtoaa helpommin. Maidon juominen paksuntaa limaa, joten se kannattaa jättää hyllyyn yskän aikana. Apua saa myös yrttiteestä, esim. timjami, salvia, minttu, piparminttu, siankärsämö, kuusen- ja männynkerkät, islanninjäkälät, ratamo, puna-apila tai iisoppi. Tietysti kaikkein tärkeintä on lujentaa vastustuskykyä, jotta yskää ei pääse syntymään, mutta se onkin jo ihan oma stoorinsa.


Mehiläistuotteet

Kun Tohtori Mehiläinen on asialla, hoito on takuulla turvallista (paitsi alle 1-vuotiailla lapsilla, joilla mehiläistuotteet voivat aiheuttaa erityistapauksissa vakavia komplikaatioita) ja tutkimusten mukaan myös tehokkaampaa kuin esim. yskänlääkkeillä. Mehiläistuotteissa tärkeää on, että ne ovat kotimaisia ja Luomu-laatuisia! Ulkomaalaiset luomuhunajat ovat usein pastöroituja, joten aktiivisia entsyymejä niissä ei ole jäljellä. Pelkkä hunajakin helpottaa jo yskää ja tuunaamalla sitä vaikutus tehostuu!


Pippuria ja hunajaa

Lisää ripaus valko- tai mustapippuria vajaaseen ruokalusikalliseen luomuhunajaa. Pippuri löysentää limaa ja lieventää ärsytystä henkitorvessa. Hunaja kannattaa nauttia aina mieluiten kuumentamattomana, joten kokeile tätä kikkaa ensin!

Inkivääritee

1 muki vettä
2
tl raastettua tuoretta inkivääriä
½ sitruuna kuorineen viipaloituna
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
2 tl hunajaa

Kiehauta ainekset hunajaa lukuunottamatta, hauduttele 10-20 minuuttia ja kaada mukiin. Anna hetken jäähtyä, lisää hunaja ja juo!

Yskänhoito-sipsit

Kuivaa juureslastuja, esim. bataattia tai lanttua kasvikuivurissa. Sekoita oliiviöljyä, hunajaa, mustapippuria, murskattua valkosipulia ja inkiväärijauhetta keskenään ja hiero ne sipseihin!


Etikkajuoma
½ dl (luomulaatuista) omenasiiderietikkaa
2 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua

Sekoita ainekset, lämmitä hieman jos tahdot. Kirkastaa kurkkua ja lievittää yskää.


Propoliksella kurlaus

vajaa ½ dl vettä
8-12 tippaa propolista

Sekoita ja kurlaile noin minuutin verran.


Sipulikääre
Yksi sipuli hakataan pieneksi, asetellaan harsokankaan sisään ja kääritään kaulalle grilliruoan tuoksuisen kaulahuivin tapaan. Ennaltaehkäisee myös korvatulehduksen syntyä. Sipulikääreen voi kaulan sijaan asetella myös rinnan tai selän päälle, jos yskä on syvemmällä.


Yskiäkin on erilaisia, yllä mainittujen ainesosien lisäksi kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi: piparminttuöljy(<3 JAPOL!), Vogelin Echinaforce, piparjuuri, kuusenkerkkäsiirappi, jalkakylvyt(esim. sinappijauhe), sinappikääreet rintaan ja yläselkään sekä vanha kunnon höyryhengitys.

Frantsilan valikoimissa on myös muutama huikea tuote hengitysteiden hoitoon.



*Tätä tekstiä ei ole tarkoitettu yleispäteväksi ohjeeksi minkään sairauden hoitoon. Jos yskä pitkittyy tai muut oireet ovat pahemmat kuin tavallisessa flunssassa, aiheuttajana voi olla esim. astma tai mycoplasma, joten on syytä hakeutua hyvän lääkärin tutkittavaksi.*

torstai 1. joulukuuta 2011

Verbaali-aikidoa lääkeuskovaisten kanssa




"In the Art of Peace we never attack. An attack is proof that one is out of control. Never run away from any kind of challenge, but do not try to suppress or control an opponent unnaturally. Let attackers come any way they like and then blend with them. Never chase after opponents. Redirect each attack and get firmly behind it."
- O'sensei Morihei Ueshiba


Fundamentalistiuskovaisten kanssa keskusteleminen on äärimmäisen kinkkistä puuhaa. Ei ole helppoa puhua henkilölle, joka käyttää jatkuvasti argumentteinaan häneen ohjelmoituja mantroja, joilla ei ole välttämättä lainkaan todellista kestävää tieteellistä pohjaa. Lääkärit ovat saaneet koulutuksen siihen, että he kirjoittavat reseptejä. Heidän maailmaansa ei mahdu mitenkään ajatus siitä, että heidän määräämänsä lääke aiheuttaisikin enemmän haittaa kuin hyötyä. Vastuuta ei oteta mistään, haittavaikutuksia on mahdoton saada raportoiduksi, ja niitä vähätellään hoitovirheilmoitusten pelossa.

Esimerkiksi omaiseni valvoi ja puhui kolme vuorokautta putkeen Cipralexin aiheutettua hänelle manian. Kolmen vuorokauden jälkeen hän sai sarjan epileptisiä kohtauksia. Molemmat, mania ja kouristuskohtaukset ovat Cipralexin dokumentoituja "sivuvaikutuksia". Niin absurdia kuin se onkin, jouduin tässä tilanteessa taistelemaan Cipralexin pois häneltä. Lääkäri kirjoitti potilastietoihin: "Lievää ylivilkkautta, lääke lopetetaan.". Cipralexin aiheuttamiin kouristuskohtauksiin hän määräsi tietenkin epilepsialääkkeitä, joiden pois saaminen oli myös oma taistelunsa. Sivuvaikutuksiin uudet lääkkeet, juuri muuta ei moni lääkäri osaa tehdä kuin kirjoittaa reseptejä. Tällaisten täysin uskomattomien tapahtumien osuessa omalle kohdalle, syntyy helposti tilanteita jossa hermot ei kestä itseään auktoriteettiasemassa pitävän uskovaisen kanssa keskusteltaessa.

Mutta on keinoja, joilla tämä dialogi sujuu erittäin hienosti. Kun omaiseni sairastui, en niitä valitettavasti osannut ja tilanteissa tarpeeksi turhauduttuani, osoitin paikoitellen turhautumistani näille fundamentalisteille. Nyt osaan paremmin.


"Be grateful even for hardship, setbacks, and bad people. Dealing with such obstacles is an essential part of training in the Art of Peace." - O'sensei Morihei Ueshiba

"Failure is the key to success; Each mistake teaches us something." - O'sensei Morihei Ueshiba


Tunteiden näyttäminen pitää pystyä pitämään ulkona keskustellessa lääkärin kanssa. Onneksi olen oppinut sujuvan tavan kommunikoida, kun olen soveltanut Aikidon, Rauhan Taiteen, periaatteita näissä tilanteissa.

"The Art of Peace is the principle of nonresistance. Because it is nonresistant, it is victorious from the beginning. Those with evil intentions or contentious thoughts are instantly vanquished. The Art of Peace is invincible because it contends with nothing." - O'sensei Morihei Ueshiba


Tuore esimerkki:

Lääkäri: Minun mielestäni olisi epäeettistä olla antamatta antipsykootteja henkilölle jolla on harhoja.

Heikki: Minun mielestäni on epäeettistä syöttää hänelle dementikoille ei-hyväksyttyä antipsykootteja [valmisteyhteenveto, Eli Lilly], varsinkin koska saman lääkeryhmän toinen lääke on aiheuttanut hänelle aiemmin harhaisuutta [Potilaan epikriisi, SKS,9/10]. Vielä kun kyseinen lääkee tutkitusti saattaa aiheuttaa dementikoilla aistiharhoja [C.J.Lim et.al. 2006 ], heikentää kognitiivisia kykyjä, pahentaa muistihäiriöitä, kutistaa aivoja [Petersen et.al. 2005], aiheuttavat diabetesta [Koller et.al.2002] sekä lisäävät kuolleisuutta[Schneider et.al.2005] ja aiheuttavat aivoverenkiertohäiriöitä.


Lääkäri: ...


Heikki: *kröhöm*


Lääkäri: Voidaanhan sitä kokeilla ajaa nyt sitten alas...




Tärkeimmät pointit verbaali-aikidossa:


1. Ei agressiota. Koska keskustelukumppani pitää itseään Jumalallisena auktoriteettina, hänelle pitää ehdottomasti antaa aloite, jotta voi suunnata lääkärin agression häntä vastaan. Rauhallisena pysyminen on tässä olennaista.


"To injure an opponent is to injure yourself. To control aggression without inflicting injury is the Art of Peace." - O'sensei Morihei Ueshiba

"In our techniques we enter completely into, blend totally with, and control firmly an attack. Strength resides where one’s ki is concentrated and stable; confusion and maliciousness arise when ki stagnates." - O'sensei Morihei Ueshiba


2. Perusteellinen paneutuminen asiaan. Pyri ottamaan koko prosessi oppimiskokemuksena (kuten koko muukin elämä!) vaikka se olisikin raskasta aikaa sinulle. Uskovainen ei kuuntele ateistin suoraa puhetta, hän pitää sitä harhaoppisen vouhotuksena. Pitää löytää hänen omista Pyhistä Teksteistään ne kohdat, jotka osoittavat lempeästi lääkärille hänen olevan mahdollisesti väärässä tässä kyseisessä asiassa. Paras on, jos saa vihjailemalla lääkärin "itse hoksaamaan" asian. Hyökkäykset hänen koko uskontoaan vastaan ovat aina tuomitut epäonnistumaan.


"The Way of a Warrior, the Art of Politics, is to stop trouble before it starts. It consists in defeating your adversaries spiritually by making them realize the folly of their actions." - O'sensei Morihei Ueshiba


Käytännössä tämä tarkoittaa:


-Puhu lääkärille kuin toinen lääkäri, opettele termit, potilashistoria ja kaikki mahdollinen sairauteen, oireisiin ja lääkitykseen liittyvä, jotta olet sanavalmis. Jos puhut esim. puhelimessa, listaa ylös itsellesi kaikki avainsanat ja asiat, jotka haluat tuoda esille. Ole kohtelias ja kunnioittava. Näin hän saattaa hetkeksi unohtaa, että olet maallikko ja kuuntelee sinua kuin vertaistaan. Silloin olet voitolla.


"Your spirit is the true shield." - O'sensei Morihei Ueshiba


-Käytä luotettavia lähteitä. Muutoin sinut leimataan hulluksi, vaikka olisitkin oikeassa. Tutustu huolella lääkkeiden pakkaus-selosteisiin ja valmisteyhteenvetoihin. Etsi tietoa vaikutuksista, haittavaikutuksista ja vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä netistä. Vaihtoehtohoidoistakin on paljon väärää informaatiota netistä, muista tehdä haut myös lisäämällä esim. "criticism" tai "quackery" haun perään niin voit tutustua kolikon kääntöpuoleen, etkä kuse itseäsi silmään mainospuheilla.

Google Scholar on paras ystäväsi. Sieltä löydät oikeita tutkimuksia aiheista, joihin voit tarpeen tullen viitata. Jos asioit kirjallisesti, paras on käyttää heti mahdollisimman luotettavia lähteitä osana tekstiä. Iso osa tätä ongelmaa on se, että lääkärit ovat äärimmäisen kiireisiä. Ei niillä ole valmistumisen jälkeen aikaa ylläpitää ammattitaitoaan uusimman tiedon valossa. Se on sinun tehtäväsi omaisena.


"Opponents confront us continually, but actually there is no opponent there. Enter deeply into an attack and neutralize it as you draw that misdirected force into your own sphere." - O'sensei Morihei Ueshiba

"If your opponent strikes with fire, counter with water, becoming completely fluid and free-flowing. Water, by its nature, never collides with or breaks against anything. On the contrary, it swallows up any attack harmlessly."
- O'sensei Morihei Ueshiba


3. Pukeudu siististi, mieluiten valkoiseen paitaan tai takkiin. Tällä on V A L T A V A psykologinen vaikutus. Kokeile vaikka, jokainen lääkäri suhtautuu sinuun paljon myönteisemmin, kun asusteesi muistuttaa hänen omaa uskonnollista uniformuaan. Ole muutenkin mahdollisimman ryhdikkäänä ja freshinä, niin hän ei tuomitse sinua ennakkoasenteidensa pohjalta niin helposti.


"A good stance and posture reflect a proper state of mind." - O'sensei Morihei Ueshiba


Aikidon kehittäjä, Morihei Ueshiba, oli merkittävän viisas ja hieno ihminen. Olen oppinut todella paljon hänen viisaista sanoistaan. Tässä Mestari esittelee taitojaan vielä yli 80-vuotiaana.