lauantai 1. lokakuuta 2011

Laittomat sienet: Suippumadonlakki

Päivitys:
Uudempi (ja paljon parempi) artikkelini "taikasienistä" löytyy täältä: Laittoman tehokasta terapiaa?



Suippumadonlakki (Psilocybe Semilanceata, eng. Liberty Cap)


Suippumadonlakki on tunnetuin ns. "taikasieni", eli psykoaktiivinen sieni Suomessa. Se tunnetaan myös nimillä suippomadonlakki, silokki, silokka ja suippo/suippusilokka.

Suippusilokkien ulkonäkö vaihtelee hyvin paljon, joten ne on helppo sekoittaa moniin samannäköisiin, jopa tappavan myrkyllisiin sieniin.



Sienet ja shamanismi

Erilaisia tajuntaan vaikuttavia sieniä kasvaa napa-alueet pois lukien koko maapallolla. Lapin shamaanit ovat käyttäneet menoissaan myös mm. kärpässieniä, mutta yleisesti "taikasienistä" puhuttaessa tarkoitetaan sieniä jotka sisältävät psilosybiiniä ja/tai psilosiiniä vaikuttavina ainesosina.

Monesti "taikasienet" liitetäänkin shamanismiin, vaikka tosiasiassa ne ovat harvemmin olleet säännöllinen työkalu shamaaneille itselleen, pikemminkin "oikotie" jota on käytetty lähinnä vain erikoistilanteissa. Kokenut shamaani pystyy kyllä muuttamaan tajuntaansa, mm. rummun, syvähengityksen ja meditoinnin avulla, ilman siihen suoraan vaikuttavia aineita. Tiedetään myös shamaaneiden hoitaneen potilaitaan sienillä.

Psilosybiiniä ja psilosiiniä sisältävät sienet eivät ole mikään oma sienten tieteellinen alalajinsa, vaan yhdisteitä on esimerkiksi madonlakki-, kirjoheltta-, kaulussieni-, kuupikka-, karvaslakki- ja lahorusokassuvun sienissä vaihtelevin pitoisuuksin.



Välittömät vaikutukset
Sienten vaikutukset ovat pääosin psyykkisiä. Tyypillisillä annoksilla huomattavimpia vaikutuksia ovat voimakkaat muutokset tietoisuuden tilassa. Tavallista on käyttäjien mukaan mm. tunteiden herkistyminen, vahvistunut kyky introspektioon (itsensä tutkimiseen) sekä psyykkisten funktioiden muuntuminen unten näkemistä muistuttavaan tilaan. Muita huomattavia psyykkisiä vaikutuksia ovat visuaaliset muutokset kuten illuusiot, aistien sekoittuminen eli synestesia sekä muutokset ajattelussa ja ajan käsityksessä. Monet ovat raportoineet kokeneensa irtautumista paikasta ja ajasta, sekä voimakasta yhteenkuuluvuudentunnetta luontoon ja muihin ihmisiin. Vaikutukset kestävät yleensä 3-7 tuntia.
Somaattisia eli fyysisiä vaikutuksia ovat mm. pupillien laajeneminen, muutokset sydämen lyöntitiheydessä ja verenpaineessa, aistimusten voimistuminen sekä joissain tapauksissa pahoinvointi, vatsakivut, vapina ja dysmetria (taipumus arvioida väärin jäseniensä liikelaajuudet). Ainakin osa fyysisistä vaikutuksista saattaa olla luonteeltaan psykosomaattisia eli psyykkisten vaikutusten aikaansaamia.

Pitkäaikaisemmista vaikutuksista tietoa alempana kappaleessa "Uutta tieteellistä tutkimusta".


"Taikasienten" historiaa

Erilaiset tajuntaan vaikuttavat sienet ja kasvit ovat olleet luonnon kanssa harmoniassa eläneissä kulttuureissa vahvasti läsnä. Varhaisimpien viitteiden "taikasienten" käytöstä sanotaan löytyvän Algeriasta n.7000-9000 vuotta vanhoista kalliomaalauksista. Suullisen tiedon mukaan sieniä on käytetty erilaisissa uskonnollisissa ja parantamiseen liittyvissä menoissa lähestulkoon ympäri maailmaa. Ensimmäiset kirjalliset viitteet sienien käytöstä rituaaleissa ovat Espanjalaisten valloittajien kertomukset Keski-Amerikasta 1500-luvun alusta, niitä tarjoiltiin mm. Asteekkien hallitsijan, Moctezuma II:n kruunajaisissa. Sienten nauttimasta arvostuksesta kertoo Asteekkien niille antama nimi, Teonanácatl, eli pyhä sieni tai Jumalan sieni, käännöksestä riippuen.


Uutta tieteellistä tutkimusta

Psilosienten kerääminen, viljely, hallussapito, käyttö ja myynti ovat YK:n Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen nojalla määritelty Suomessa rikoksiksi, kuten lähes kaikissa muissakin maissa. Sopimuksen tultua voimaan 1971 sienten tieteellinen tutkimus käytännössä loppui. Viime vuosina on taas tehty useita tutkimuksia, joissa on selvitetty sienten mahdollisuuksia terveydenhoidossa.

Nykyisen tiedon mukaan psilosienet eivät ole myrkyllisiä, eivätkä ne aiheuta riippuvuutta. Niiden käytön suurimmat riskit ovat siinä, miten ne vaikuttavat koehenkilön psyykkeeseen. John Hopkins Universityssä tehdyissä kokeissa psilosybiini sai aikaan kolmanneksessa koehenkilöistä vahvaa tai äärimmäistä pelon tunnetta "matkan aikana", vaikka koe tapahtui erittäin mukavissa ja valvotuissa olosuhteissa. Pelko ei kuitenkaan kestänyt muutamaa tuntia pidempään, toisin kuin henkilöiden kokemat positiiviset vaikutukset.

14 kuukautta kokeen jälkeen tehdyssä seurantakyselyssä 94% koehenkilöistä sijoitti kokemuksensa elämänsä merkityksellisimmäksi tai viiden merkityksellisimmän henkisen kokemuksen joukkoon. Lisäksi, 83% kertoi sen parantaneen heidän hyvinvointiaan ja tyytyväisyyttä elämään kohtuullisesti tai erittäin paljon. 89% koki sen johtaneen kohtuullisiin, vahvoihin tai äärimmäisiin parannuksiin heidän omassa käytöksessään. Sessioita järjestettiin yhteensä 90 kappaletta, eikä niistä yhdenkään koettu laskeneen hyvinvointia tai tyytyväisyyttä elämään.

Tutkijat varoittivat kuitenkin ihmisiä omin päin testailemasta psilosybiinisieniä. Mielestäni se on ihan aiheellista, koska varomattomasti käytettynä olen nähnyt ihmisten saavan niillä psyykeensä ja pääkoppansa pitkäksi aikaa sekaisin. Koen psykedeelien viihdekäytön erittäin vahingolliseksi, niitä pitäisi kohdella kunnioittavasti ja käyttää vain henkiseen puhdistautumiseen tai muihin rituaaleihin, ja niihinkin suurta harkintaa käyttäen.


Psilosybiinilla on hoidettu menestyksekkäästi tutkimuksissa ainakin seuraavia:

-Vakavasti sairaiden masennusta ja kuolemanpelkoa
-Migreeniä ja Hortonin syndroomaa (eli "itsemurhapäänsärkyä")
-Pakko-oireista häiriötä (OCD) ja siihen liittyvää masennusta

Tämän artikkelin tarkoitus on analysoida ja jakaa tietoa näistä sienistä puhtaasti informatiivisiin tarkoituksiin. En kehoita ketään ryhtymään mihinkään laittomaan. :)

Lisää lukemista aiheesta:
Psilocybin can occasion mystical-type experiences having substantial and sustained personal meaning and spiritual significance

'Magic Mushrooms' Can Improve Psychological Health Long Term

2 kommenttia:

  1. Onko se sama sieni jota kasvaa yleisesti jo kaupunkien puistoissa?Muistuttaa Akansientä, on vaan hentosempi ehkä! Varsinais-Suomessa kun keräsin veljeni kanssa Ukon sientä ja samassa yhteydessä tuli akan sienestä puhtta. Tämä puistoissa Pohjanmaalla tapaamani sieni on niin saman näköinen kun katselee ryppäitä. Saattaa olla että sienen alapuolelta se onkin erilainen eli heltat, ja noilla akansienillä ehkä pillikkeet?

    VastaaPoista
  2. Itse asiassa päänsärkyjen hoidosta psilosybiinillä on vain anekdotaalisia tuloksia; kliinistä tutkimusta ollaan vasta valmistelemassa. Lukemattomien anekdoottien perusteella näyttää kyllä hyvinkin selkeästi siltä, että useammatkin serotonergiset psykedeelit toimivat.

    VastaaPoista