sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Öljyn syömisestä



Öljy lautasella


Viimeisen 150 vuoden aikana ihmiskunta on tullut yhtä riippuvaiseksi öljystä kuin vedestä. Öljy ja muut fossiiliset polttoaineet ovat läsnä monella sektorilla elämässämme. Nykyihmisen on mahdotonta elää niin, että missään vaiheessa ei käyttäisi öljyä. 

Monelle on kuitenkin yllätys, kuinka pitkälti syömämme ruoka perustuu fossiilisille polttoaineille. Jokaista syömäämme kaloria kohden on käytetty kymmenen kaloria uusiutumatonta energiaa. Voidaan perustellusti sanoa, että syömme öljyä.

Kyntö, kylvö, kastelu, lannoitus, jalostus, prosessointi, pakkaus, kuljetus, säilöntä ja kuumennus ovat kaikki prosesseja, jotka ovat ruoan teollisessa tuotannossa täysin riippuvaisia öljystä. Viljelykaudella 2001-2002 Yhdysvalloissa kului 96,2 miljoonaa tynnyriä öljyä pelkästään lannoitteiden valmistamiseen. Ruokakaupasta ei löydy mitään, minkä sinne saamiseen ei olisi kulunut öljyä.


Tehomaatalous kasvattaa nälänhätää


Takana tässä on "vihreä vallankumous", 1950-1960-luvulla alkanut prosessi, joka on muuttanut ruoantuotannon teolliseksi ja täysin öljyriippuvaiseksi. Vihreän vallankumouksen tarkoitus oli ratkaista pysyvästi maailman nälänhätä, mutta se on epäonnistunut tavoitteessaan. Lyhyellä aikavälillä tehostaminen toimi, ja vältyttiin massiiviselta nälkäkuolemalta. Pitkällä aikavälillä se on lisännyt nälänhätää hurjasti väestön määrän kasvaessa ruoantuotannon lisääntymisen seurauksena. Aikavälillä 1960-2000 väkiluku on tuplaantunut ruoantuotannon tehostamisen seurauksena. Kasvu koostuu nimenomaan köyhistä ihmisistä.



Maatalouden tehostamiselle tuli tilaus, koska siihen asti käytössä ollut peltomaa ei enää jaksanut tuottaa ruokaa. Peltoviljelyn vääjäämättömiin seurauksiin kuuluu se, että ajan myötä maa kulutetaan viljelyskelvottomaksi. Ennen kuin maataloudesta tuli öljyyn perustuvaa, muutimme ekosysteemejä ihmisiksi käsipelillä, nykyään muutamme ekosysteemit köyhiksi ja nälkäisiksi ihmisiksi vielä tehokkaammin öljyn avulla. Öljyn huvetessa tämä on täysin kestämätön yhtälö, joka on onneksi vielä ratkaistavissa.


Öljyhuippu käsillä


Öljyhuippu on hetki, jolloin öljyntuotannon maksimi saavutetaan ja jonka jälkeen tuotanto alkaa väistämättä vähentyä geologisten ja fysikaalisten syiden vuoksi. Tarkkaa ajankohtaa on vaikea arvioida, mutta on selvää, että hetki on käsillä, mikäli huippua ei ole jo saavutettu. Varmaa on se, että öljyn hinta tulee nousemaan jatkossakin. On arvioitu, että öljyn saatavuuden heikkeneminen johtaa nykyaikaisen maanviljelyn romahdukseen ja elintarvikkeiden viennin taantumiseen, josta saattaa seurata jopa nälänhätää ja joukkokuolemia. 


Arviot öljyhuipun ajankohdasta vaihtelevat. Kokonaiskuvaa katseltaessa on selvää, että halvan öljyn aika on ohi.

Öljyhuippu hieman pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.

Ratkaisu käsillä


Mikäli emme halua odottaa, että öljyntuotanto räsähtää ja vetää mukanaan ruoantuotannon, voimme alkaa asteittain purkaa ruoantuotantoa pois öljyriippuvuudesta. Luomutuotettu ruoka on tehotuotantoa hieman parempi vaihtoehto, koska siinä ei käytetä fossiilisista polttoaineista valmistettuja lannotteita, joista koostuu kolmannes tehoviljelyn öljynkulutuksesta.

Paras vaihtoehto tuntuu olevan siirtyminen takaisin pienimuotoisempaan, paikallisempaan ja luonnonmukaisempaan ruoan viljelyyn. Samaa mieltä asiasta on myös YK.



Permakulttuuri



Nykyään puhutaan paljon siitä, kumpi on kestävämpää, tehotuotanto vai luomutuotanto. Asettelu on koominen, koska kumpikaan näistä öljyriippuvaisista maaperää tuhoavista malleista ei voi mitenkään olla kestävää. Näiden kahden mallin lisäksi on onneksi olemassa kolmas tie, joka voi olla paitsi kestävää, jopa regeneratiivista lisäten viljelyssä käytetyn alueen monimuotoisuutta ja elinvoimaisuutta.


Perma = pysyvä, kestävä

Kulttuuri = viljely, viljelys




Permakulttuuri on ekologista suunnittelua, jonka tarkoitus on luoda pysyvää arkkitehtuuria ja ruoan tuotantoa hyödyntäen luonnossa esiintyviä ilmiöitä ja rakenteita. Nyttemmin permakulttuuri-kentässä on onneksi havahduttu siihen, että tarvitaan tarkkaa vertailukelpoista tutkimustietoa. Tätä alkaa nyt virrata, esimerkkinä vaikka Bec Hellouinissa Ranskassa valmistunut tutkimus, jossa osoitettiin, että yksi henkilö pystyy käsityönä permakulttuurin menetelmin kasvattamaan 1/10-hehtaarilla yhtä paljon ruokaa kuin mekanisoidussa luomuviljelyssä kokonaisella hehtaarilla, tienaten samalla riittävän euromääräisen elannon!


Mitä minä voin tehdä vähentääkseni öljyriippuvuuttani?



“Only ethical solution is to take responsibility of our own existence and that of our children. Make it now.” – Bill Mollison


Totta kai öljyriippuvuutta voi vähentää monin keinoin, esim. kaikenlaista kuluttamista ja autoilua vähentämällä, mutta tässä tärkeimmät ruokaan liittyvät seikat:


1. Syö villiruokaa

Villinä kasvanut ruoka on kuluttanut tasan nolla tippaa öljyä. Sen prosessointiin, kuljetukseen, valmistamiseen ja varastointiin kuluva öljy on sitten jokaisen omalla vastuulla.


2. Syö ruokaa joka tulee läheltä

Lähellä tuotettua ruokaa ei ole kuskailtu toiselta puolelta maailmaa, joten sen kuljettamiseen ei ole palanut niin paljoa öljyä. Ratkaisevaa on kuitenkin se, millä kulkupelillä ruoan kuljettaa ostopaikasta kotiin. 40 kilometrin päästä henkilöautolla haetut suomalaiset kasvihuonetomaatit vievät varmasti enemmän resursseja kuin fillarilla kaupasta haetut laivalla Espanjasta tuodut tomaatit.



3. Viljele itse ruokaa

Palstaviljely, ikkunafarmit, pelto-osuuskunnat ja muut tavat tuottaa ruokaa ovat jatkuvassa kasvussa. Tässäkin on viljelijän vastuulla, kuinka paljon prosessissa kuluu fossiilisia.


4. Syö luomua

Luomutuotanto on vähemmän öljyä kuluttavaa, joten tältä kannalta katsottuna se on hieman parempi vaihtoehto.


5. Syö laidunlihaa tehotuotetun sijaan

Laitumella elämänsä viettänyt on syönyt ruohoa, toisin kuin tehotuotetut eläimet, joille syötetään öljyllä pellossa tuotettua rehua. Laidunlihan tuottaminen on myös niitä harvoja ruoantuotantotapoja, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta.

1 kommentti:

  1. Eikös numero 5 pitäisi olla enemmänkin "vähennä tai lopeta lihan syöminen" Luulisin ettei laiduntanut nautakaan ole ympäristölle mikään positiivinen juttu ja lihansyönti nyt on aika lyhytnäköistä jos suotte ilmaisun :)

    Muuten kyllä ihan hyvä kirjoitus vaikkakaan en luomua suosi.

    VastaaPoista