lauantai 28. huhtikuuta 2012

Lääke syöpään löytyy takapihalta




Voikukan juurta on tutkittu Windsorin yliopistossa Kanadassa jo pari vuotta erittäin potentiaalisena ja täysin haittavaikutuksettomana hoitona krooniseen myelooiseen leukemiaan. Juuren on osoitettu laboratorio-oloissa tappavan syöpäsolut, mutta olevan täysin harmiton terveille soluille. Tavallisesti leukemiaa hoidetaan sytostaateilla, jotka vahingoittavat myös terveitä soluja ja joilla on huomattavia määriä sivuvaikutuksia.Voikukan juurella voi olla ristikkäisvaikutuksia sytostaattien kanssa, joten tutkijat eivät suosittele molempia hoitoja päällekkäin. Tutkimukset aloitettiin, koska alueelta löytyi useita potilaita, jotka eivät olleet parantuneet sytostaatti-hoidolla, mutta olivat omatoimisesti parantaneet itsensä voikukalla.

Sytostaatit ovat erittäin kalliita lääkkeitä, esim. vuoden hoito Glivecillä, jota käytetään leukemian hoidossa, maksaa useita kymmeniä tuhansia vuodessa. Ilmaisen voikukan käyttö syöpähoitona ei ole sinänsä uusi asia, Perinteisessä Kiinalaisessa Lääketieteessä sillä on dokumentoidusti jo ainakin joitain satoja vuosia hoidettu syöpää.



Pitkä perinne rohtona


Voikukka nähdään nykypäivänä usein vain haitallisena rikkakasvina. Kasvia löytyy joka puolelta maailmaa, ja sitä on käytetty ruoka/lääkekasvina jo esihistoriallisista ajoista asti. Käyttöhistoriaa löytyy suureen kirjoon erilaisia vaivoja niin Pohjois-Amerikan, Euroopan, Arabian kuin Aasiankin yrttijärjestelmissä. Yhteistä on se, että sitä on arvostettu ympäri maailman etenkin ruoansulatus- ja sisäelinvaivoissa. Voikukka on erinomainen yrtti maksan puhdistuksessa ja sen toiminnan tukemisessa. Se on myös voimakas diureetti, eli nesteenpoistaja, joten sen käyttöä kannatta rajata, jos kärsii liian alhaisesta verenpaineesta. Toisin kuin tavanomaiset länsi-lääketieteen käyttämät nesteenpoistolääkkeet, voikukka ei ryöstä kaliumia elimistöstä.

”Juurta varhain keväällä otettuna käytetään vesittävänä, veren puhdistavana ja vatsan pehmittävänä lääkkeenä vesi-, kelta- ja perätaudeissa, vatsan turvotuksessa, sairasmielisyydessä ja muussa. Sitä varten niistä joko tuoreeltaan puserretaan mehua, taikka keitetään väkevää lientä kuivatuista." -Elias Lönnrot, Flora Fennica – Suomen Kasvisto (1860)


Voikukka ruokakasvina 

Koko kasvi kelpaa syötäväksi. Juuret aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, lehdet ennen kukintaa ja kukat nupulla tai heti auettuaan. Juuret maistuvat etenkin keväällä kitkerältä, paistettaessa maku muuttuu siedettävämmäksi. Niitä on paahdettu kahvinkorvikkeeksi, itse olen kuivannut kuivurissa tee-aineeksi. Lehdet käy salaatteihin, smoothieisiin ja pinaatin tapaan. Varjossa kasvaneet ovat yleensä vähemmän kitkeriä. Voikukkaa voi myös fermentoida. Elias Lönnrot arvosti voikukkaa myös ruokakasvina:

”Juurista, puhdistettuna, uunissa kuvetettuna ja jauhettuna saadaan, jyväjauhoilla seotettuna, hyvällistä leipää.”




8 kommenttia:

  1. Osaatko suositella jotain hyvää(&edullista) kuivuria?

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Siis minä kuukausina tarkalleen niitä juuria voi kerätä? Miksi niitä ei voi kerää keskikesällä?

    VastaaPoista
  4. Mikko, itse tehty on edullinen:
    http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=13762.0

    ja toi on tosi hyvä:
    http://www.raakapuoti.fi/product/5/excalibur---5-tasoa


    Sumppu, voi niitä toki kerätä kesälläkin, mutta silloin juuret ovat tosi ruipeloita, koska ravinteet ja elonvoimat ovat siirtyneet kasvin vihreisiin osiin. En tiedä onko tällä suurta vaikutusta lääkinnällisiin ominaisuuksiin, mutta saman painomäärän kerääminen vie paljon paljon enemmän aikaa ja vaivaa.

    VastaaPoista
  5. Miksi käytätte sähkökäyttöistä kuivuria, tai ostaisitte uuden kuivurin kaupasta, eikö se mielestänne ole tuhlailevaa? Lähes kaikkea on meillä perinteisesti kuivattu huoneilmassa tarjottimilla ja muilla tasoilla, ihan pyyhkeen tai leivinpaperin päällä vaikka. Yrtit roikkuvat nipuissa katosta.
    Onko teillä saunaa muuten, ennen löylyjen heittoa sillä välin kun sauna on kuumenemassa on hyvä esikuivattaa (esim pullapeltejä ja tarjottimia lauteille) ja saunomisen jälkeen saunan kuivuttua kun se on vielä lämmin.
    Kuivatimme viime syksynä mm kilokaupalla ohueksi käsikäyttöisellä omenaporalla siivutettua omenaa näin, ei homehtunut ja jäi mukavan mehukkaaksi.

    VastaaPoista
  6. <3 Oh yes:) Itse kuivattamalla, ei niitä vempaimia tarvi yhtään lisää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kuivatettiin nokkoset ja ompunsiivut hyttysverkkojenpäällä "lämppärissä"= lämpökeskushuoneessa: aamulla laittoi, illalla tai viimeistään seur. aamuna kuivaa. Keräsimme nokkosia läpi kesän ja voi niitä latvoa, jolloin kasvattaa tuoreen latvan hetkessä. Jos haluaa jauhoksi:hesari tms.pöydälle ja hieromaan läpi sihdin. Kuivattu nokkonen ei polta paljoa,jos haluaa käsin jauhaa. Siitä kaataa paperilta vaan purkkiin. Huom! nokkosenjauhe ei tykkää valosta, eli maalaa purkki tai hanki kaunista kangasta päälliseksi.

      Poista
  7. Minun kotonani käytettiin voikukan juuria kuivattuna, ehkä nokkosiakin, en muista ihan varmasti.
    Isä oli nuorempana asustanut jonkin aikaa Virossa, missä hän oli ilmeisesti tutustunut yrttien käyttöön.


    VastaaPoista