tiistai 22. marraskuuta 2011
Mitä lääkärisi ei kerro sulle antibiooteista
Lyhyt versio:
Antibiootit romuttavat hyvää suolistobakteerikantaa heikentäen ihmisen immuunijärjestelmää, sekä aiheuttaen mahdollisesti moninaisia terveysongelmia loppuiäksi, joten niiden turhaa käyttöä pitäisi välttää. Seuraavassa blogikirjoituksessani tulen kertomaan parhaat niksini bakteerikannan vahvistamiseksi ja korjaamiseksi.
Pidempi versio:
Ihmisen ruumis on merkillisen monimutkainen laite. Kaikki ruumiintoiminnot ja elimet ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa ja terveysongelman oikea alkusyy saattaa olla jossain ihan muualla kuin oireilevassa elimessä. Länsilääketiede hoitaa yleensä vain oireita, joten sairauden varsinainen syy jää usein täysin huomioimatta.
Miellämme usein olevamme itsenäisiä olentoja, mutta mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Todellisuudessa jokaista soluamme kohden ruumiissamme on kymmenen muuta täysin itsenäistä otusta, lähinnä bakteereja. Ulosteestammekin n.60% on bakteereja. Suolistossamme olevan terveen bakteerikannan ansiosta mm. immuunijärjestelmämme toimii, syömämme ruoka sulaa, ravintoaineet imeytyvät, vitamiineja kuten K- ja B-vitamiineja muodostuu, tärkeitä rasvahappoja muodostuu, allergioita ei muodostu, suoliston tulehdukset pysyvät aisoissa sekä karsinogeenisia aineita ja muita myrkkyjä poistuu kehosta. Monta juttua mitä pidämme itsestäänselvinä toimintoina ruumiissamme ovatkin täysin ulkopuolisten otusten käsissä.
Sitä mukaa kun bakteereja tutkitaan, ilmenee niiden uusia toimintoja meille. Bakteerit kommunikoivat keskenään ja myös meidän kanssamme kemiallisin viestein. Uudessa hiirikokeessa tavallista maitohappobakteeria, Lactobacillus Rhamnosusta syöneillä hiirillä ilmeni vähemmän ahdistukseen ja masennukseen viittaavaa käytöstä kuin verrokkiryhmässä, joten maitohappobakteereista voi olla huomattavaakin apua psyykeen hoidossa.
Elämme siis symbioosissa näiden bakteereiden kanssa, tarjoamme kodin niille, ruokimme ne ja vastalahjaksi ne hoitavat talonmiehen hommat elimistössämme. Yhteensä bakteereja on elimistössämme 300-1000 eri lajia. Niitä on sekä terveyttämme hyödyttäviä ja terveydellemme haitallisia, ja ne taistelevat keskenään elintilasta. Huonoista bakteereista ei koskaan pääse täysin eroon, keskinäinen balanssi on se mikä ratkaisee. Kun hyviksiä on enemmän, pahikset pysyvät kurissa. Jos taas pahikset pääsevät niskan päälle, tiedossa on terveysongelmia.
Antibiootit ovat tulleet yleiseen käyttöön maailmalla 1940-luvulla, jolloin niitä pidettiin ihmelääkkeenä vailla sivuvaikutuksia. Haitallisten bakteerien lisäksi ne tappavat kuitenkin myös hyödyllisiä bakteereja. Aivan viime aikoihin asti lääketieteessä on ajateltu, että haitallinen vaikutus korjaantuu päivien tai viikkojen aikana. Uusissa tutkimuksissa on tullut selväksi, että antibiootit voivat aiheuttaa suolistobakteerien haitallista epätasapainoa ja sen myötä terveysongelmia vuosiksi eteenpäin, jopa loppuelämäksi.
Ihminen perii suolistobakteerikantansa synnytyksen yhteydessä äitinsä vaginan bakteeristosta, joten huono bakteerikanta synnytyshetkellä voi aiheuttaa terveysongelmia kaikille tuleville sukupolville. Uskon, että tällä mekanismilla nyt syötyjen antibioottien aiheuttama bakteeriston heikentymä saattaa näkyä kunnolla valitettavasti vasta sukupolvien päästä.
Antibioottien turhan syönnin seurauksena bakteerit kehittyvät myös niille vastustuskykyisiksi. Eläinten tehotuotannossa käytetään paljon antibiootteja, joten suuret eläintilat ovat loistavia kasvualustoja vastustuskykyisille bakteereille ja viruksille. Sieltähän ne lintu- ja sikainfluenssat ovatkin peräisin. Antibiooteille voi myös altistua syömällä eläimiä joita on hoidettu antibiooteilla.
Vakavissa tilanteissa antibiootit ovat pelastaneet monta elämää, mutta usein lääkärit "määräävät" niitä täysin turhaan. Kirjoitin "määräävät" lainausmerkeissä siksi, koska mikä tahansa resepti minkä lääkäri kirjoittaa on pikemminkin ehdotus hoidosta kuin mikään määräys. Jos lääkärisi tarjoaa sinulle antibiootteja, on hyvä varmistua että kyseessä on nimenomaan bakteeriperäinen tulehdustila, johon antibiootit siis purevat.
Itselleni määrättiin muutama vuosi sitten täysin turhaan virusperäiseen keuhkoputkentulehdukseen kaksi antibioottikuuria. Suurimmalla osalla antibiooteista ei ole mitään vaikutusta viruksiin, koska ne tuhoavat ainoastaan bakteereja. Tämän jälkeen kärsein lisää erilaisia terveysongelmia, joiden johdosta päätin ottaa vastuun omasta terveydestäni ja selvittää terveyteeni liittyvät asiat perinpohjaisesti. Pidän nyt selvänä, että lähestulkoon jokainen sairaus ja vaiva on vähintäänkin pysäytettävissä ja usein myös hoidettavissa pitkälti ravitsemuksen ja oikeanlaisen liikunnan avulla. Kehoitan jokaista itsestään välittävää ihmistä tekemään samoin, terveys on liian arvokas asia laskettavaksi lääkäreiden ja lääketeollisuuden käsiin.
"Jos et ole oma lääkärisi, olet typerys." -Hippokrates, lääketieteen isä
Antibiootteja määrätessään lääkärit eivät pääsääntöisesti kerro mitään niiden haitallisesta vaikutuksesta elimistöllemme. Vähintä mitä he voisivat tehdä, olisi kehottaa potilasta ottamaan antibioottien yhteydessä kunnon kuurin laadukasta probiootti- eli maitohappobakteerivalmistetta. Alunperin aioin tässä yhteydessä jakaa parhaat oppimani vinkit bakteerikantasi vahvistamiseksi ja korjaamiseksi, mutta tekstiä tuli niin paljon että kirjoitan niistä seuraavan blogaukseni.
Hyvää vointia Sinulle!
-Heikki
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Moro!
VastaaPoistaMusta on kiva tehdä kaikkia hapatettuja, bakteereja viliseviä ruokia. Viiliä on tosi helppoa tehä. Pari ruokalusikallista juomalasin pohjalle viiliä, maitoa päälle ja aika hyvin on jo 12 tunnin päästä viiltyny. Lopputulos siis vaikeasti lusikoitavaa maitoa.. ;)
En oo kokeillu muilla nesteillä. Hapankaali on kans tosi hyvää... Huh! Mutta eipä tullu mieleenkään, että alunperin hapanjuureen tehty ruisleipä on hapantuote! Seuraavaks onki tulossa kunnon kannalla viljellyt, tujut ruisleivät.