Mistä on kysymys?
Taloudesta. Tarkemmin sanottuna talouskasvusta. Siitä harhaisesta ajatuksesta, että elämämme tällä planeetalla olisi vahvemmin sidoksissa rahaan ja talouteen, kuin planeetan hyvinvointiin ja sen tarjoamiin resursseihin.
"Jokainen joka uskoo että eksponentiaalinen kasvu voisi jatkua ikuisesti rajallisessa maailmassa on joko hullu tai taloustieteilijä." -Kenneth E. Boulding
On syynsä, miksi asiat eivät luonnossa kasva kuin tiettyyn kokoon asti. Jos hamsterin kasvu ei pysähtyisi sen aikuistuttua, ensimmäisenä syntymäpäivänään se painaisi 9 miljardia tonnia. Tämä hamsteri voisi syödä päivässä kaiken maissin mitä maailmassa tuotetaan vuosittain ja olla silti nälkäinen. Tällä hetkellä me olemme tällainen hamsteri.
"Samalla kun he jaarittelevat talouden laeista, miehiä ja naisia kuolee nälkään. Meidän pitää ottaa huomioon se fakta, että talouden lait eivät ole luonnonlakeja. Ne ovat ihmisten luomia." -Franklin D. Roosevelt
Silti koko yhteiskuntarakenteemme perustuu sille harhalle, että talous voisi jatkaa kasvuaan ikuisesti. Mikäli talouden kasvu edes hidastuu, puhutaan jo talouskriisistä. Jatkuvan kasvun edellyttäminen on johtanut siihen, että olemme kohta tärvelleet planeettamme täysin elinkelvottomaksi.
"Minä teen talouspolitiikkaa, joka on kaikkea muuta kuin matematiikkaa. Koulunumeroni ei siinä yhtään haittaa."-Jyrki Katainen, lukion lyhyen matematiikan arvosana 6.
Mitä talouskasvu tekee meille ihmisinä?
Juoksemme oravanpyörässä, koska olemme talouskasvun orjia. Käytämme arvokkaan aikamme ryntäilemässä ympäriinsä suunnittelemassa, tuottamassa, mainostamassa, kuljettamassa, myymässä ja ostamassa kertakäyttöisiä tuotteita, mistä suurinta osaa ei kukaan edes oikeasti tarvitse. Kuolinvuoteellamme sitten kadumme, ettemme käyttäneet päiviämme täällä toisin.
Iso osa tavaroista ja niiden raaka-aineista on tuotettu kehitysmaissa orjatyövoimaa käyttäen. Kyllä, nykyäänkin on orjia jotka työskentelevät meille, heidät on vain siivottu pois silmistämme. Älypuhelin, teepaita, kuppi kahvia, orjuus on mukana jokapäiväisessä kuluttamisessamme.
Länsimaissa ihmisten elämänlaatu kärsii siitä, että ympärillämme on liikaa tavaraa. Tästä syystä moni onkin hakenut helpotusta elämäänsä minimalismista.
Tavarasta ja ruoasta suuri osa on myös enemmän tai vähemmän myrkyllistä. Teollisuus tuuttaa jatkuvasti ympäristöömme eri lähteiden mukaan 70 000 - 100 000 eri synteettistä kemikaalia, joiden vaikutukset meihin ja ympäristöömme tunnetaan erittäin huonosti.
Elämme myrkyllisessä ympäristössä, joten ei ole mikään ihme, että sairaudet kuten syöpä ja dementia lisääntyvät kohisten. Uusi ymmärrys epigenetiikasta osoittaa myös, että vaikka kaikki myrkyt katoaisivat nyt pallolta, tulevat sukupolvet tulisivat silti kärsimään niiden haitoista heikentyneen geeni-ilmentymän takia.
"'Kasvu' ja 'kehitys' ovat avainsanoja kansallisessa sanavarastossamme. Moderni ihminen kantaa nykyään Strontiumia luissaan, DDT:tä rasvassaan ja Asbestia keukoissaan. Vähän vielä lisää tätä 'kasvua' ja 'kehitystä', niin tämä ihminen on kuollut." -Morris K. Udall
Mitä ruokaan tulee muutoin, jatkuvan kasvun tavoittelu on johtanut meidät tilanteeseen, jossa tuotamme vuosittain ruokaa 12 miljardin ihmisen tarpeisiin, mutta maailman seitsemästä miljardista ihmisestä n.yksi miljardi kärsii nälänhädästä. Puolet näistä ihmisistä tuottavat ruokaa, mutta heillä ei ole rahaa syödä sitä. Toisaalta, 1,5 miljardia ihmistä kärsii liikalihavuudesta ja sen aiheuttamista sairauksista. Ruokaa heitetään roskiin massiiviset määrät päivittäin, vain koska se ei mene kaupaksi.
Talouskasvu vähentää myös ihmisten onnellisuutta. Monesti onnellisuuden ja hyvinvoinnin mittarina käytetään bruttokansantuotetta, mutta tämä on kaukana totuudesta. Esimerkiksi uudessa tutkimuksessa Kiinasta, joka on varmasti paras esimerkki talouskasvusta viime vuosina, on todettu talouskasvun merkittävästi heikentäneen kiinalaisten onnellisuutta. Samankaltaisia tuloksia huomattiin myös Neuvostoliiton ja Itä-Saksan hajoamisen jälkeen. Materialististen ihmisten on havaittu olevan myös muita onnettomampia esim. Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa. Vanha totuus, "raha ei tuo onnea", on osoitettu tieteellisesti paikkansapitäväksi.
"Kapitalismi on tyrmistyttävä uskomus siitä, että kaikkein ilkeimmät ihmiset tekisivät kaikkein ilkeimpiä asioita yhteisen hyvän vuoksi." -John Maynard Keynes, taloustieteilijä
Onko meitä varoitettu?
On, monen monta kertaa. Lukuisat tiedemiehet Albert Einsteinista lähtien ovat varoittaneet meitä siitä, että mikäli ajatustottumuksissamme ei tapahdu perustavanlaatuista muutosta, kuljemme kohti vääjäämätöntä planetaarista tuhoa. Suomessakin esim. entinen puolustusministeri Yrjö Kallinen on tehnyt tämän myös hyvin selväksi aikanaan, tästä on tallessa erittäin voimakas video, 'Elämmekö unessa?'.
"Tämänhetkiset taloudelliset käytännöt, jotka vahingoittavat ympäristöä sekä kehittyneissä että kehittyvissä valtioissa, eivät voi jatkua ilman riskiä siitä, että elintärkeät globaalit systeemit tuhoutuvat korjaamattomiksi." -Yli 1700 maailman johtavaa tiedemiestä vetoomuksessaan vuodelta 1992
Mitä voimme tehdä?
Meidän pitää ottaa ohjat omiin käsiimme. Emme voi luottaa enää siihen, että yritysmaailma ja poliitikot muuttaisivat maailman puolestamme, koska näin ei tule tapahtumaan. Kollektiivinen tajunta herää todellisuuteen sitä mukaa, mitä yksilöt heräävät. Meillä ei ole enää aikaa odottaa, että maailma muuttuu ympärillämme.”Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.” -Mahatma Gandhi
Meidän pitää:
-Muuttaa ajatustottumuksemme. Olla jatkuvasti tietoisia siitä, että tapa jolla olemme täällä eläneet ei voi enää jatkua. Meidän pitää jokaisena hetkenä tiedostaa se, miten toimintamme ja kulutuksemme vaikuttaa ympäristöömme. Mistä tuote tulee, mitä se sisältää, miten se on tuotettu ja ennenkaikkea se, tarvitsemmeko me sitä oikeasti. Meidän pitää unohtaa mitä muut ajattelevat. Monet ihmiset käyttävät hurjia summia rahaa, jota heillä ei edes ole, ostaakseen tuotteita joita he eivät tarvitse, vain miellyttääkseen ihmisiä joista he eivät oikeasti edes pidä. Business as usual is over, for good.
-Olla siirtämättä ajatustottumuksiamme tuleville sukupolville. Lapset oppivat käytöksensä ja kulutustottumuksensa suoraan meiltä. Lapselle voi ihan hyvin sanoa, että hänelle ei nyt osteta sitä uusinta Supermuovilelua, koska sen tuottaminen vahingoittaa ympäristöä, emmekä me tiedä mistä se tulee. Lapsille voi myös kertoa, että osa tuotteista joita kulutamme on valmistettu lapsityövoimalla. Lapset kyllä pystyvät ymmärtämään nämä asiat, mikäli emme siirrä heihin valheellisia ajatustottumuksiamme. Uudet sukupolvet ovat niitä, jotka tulevaisuudessa näistä asioista päättävät.
-Vähentää kuluttamista. Jokainen sentti jonka kulutamme lisää talouskasvua. Jokainen euro jota lainaamme pankista, synnyttää uutta rahaa järjestelmään. Keinoja kuluttamisen vähentämiseen on monia, voimme ostaa kierrätettyjä tai eettisesti tuotettuja tuotteita, vaihtaa tavaroita ja palveluita, kerätä sekä viljellä itse osan ruoastamme ja ylipäänsä käyttää vähemmän rahaa.
-Vaatia järjestelmän muuttamista. Se ei onnistu ainakaan niin, että äänestämme poliitikkoja, jotka ovat vielä unessa. On olemassa paljon järjestöjä ja ryhmiä, jotka tekevät muutosta. Jos et halua liittyä niihin, voit aina perustaa oman organisaation. Tärkeintä on, että et ole hiljaa.
-Pysyä rauhallisena. Vaikka tilanne on mennyt hyvin pitkälle, ei ole syytä vaipua epätoivoon. Panikoiminen johtaa helposti siihen, että ahdistuu asian edessä ja palaa vanhoihin ajatustottumuksiin. Globaali herääminen on silminnähtävää ja kiihtyy koko ajan. Yhä useammat ihmiset ovat heränneet jo todellisuuteen. Meillä on vielä aikaa ottaa Isoveljiemme varoitus vakavasti ja pelastaa maailma. Avaimet ovat sinun käsissäsi. Sisäinen tasapaino luo ulkoista tasapainoa.
"Tulee aika, jolloin Maasta tulee sairas, ja kun se aika tulee, kerääntyy yhteen kaikista maailman kulttuureista uusi heimo, joka uskoo tekoihin eikä sanoihin. He tekevät työtä parantaakseen maailman. Heidät tunnetaan Sateenkaaren Sotureina." -Cree-intiaanien profetia
"Kun Maasta tulee sairas, eläimet alkavat kadota. Kun näin käy, Sateenkaaren Soturit tulevat pelastamaan heidät." -Chief Seattle
Niin tuttuja aatoksia eli samoilla aalloilla henkisesti.Jo 1977 lähtien olen ollut uusilla urilla, vaikka jo muksuna kirjoitin outoja aineita.
VastaaPoistaT. Helena Ferchichi/ Luukkonen , nyk Tampere.
Kesätapahtuma oisi nasta.
Terveiset melontaretkeltä Lassinlinalle:)
Tää kirjoitus vaikuttaa talousasioissa fiksulta, mut ruuan myrkylliseksi väittäminen vei pohjan luotettavuudelta =(.
VastaaPoistaRuokahan ON myrkyllistä, tai ei kaikki ruoka, mutta pitkälle prosessoidut kemikaaleja täyteen pumpatut elintarvikkeet ovat myrkyllisiä. GMO-ruoan on mm. todistettu aiheuttavan syöpää rotilla, viime vuonna tehtiin tutkimus Tukholmassa. Sen lisäksi on lukuisia tutkimuksia, jotka yhdistävät ihmiselle epäluonnolisten kemikaalien syöttämisen lisääntyneisiin allergioihin ja esim. autismiin, Kannattaa myös googlettaa fluorista, viime kesänä julkaistiin Harvardin yliopistossa tehty tutkimus, jossa todettiin fluorille altistumisen vaikuttavan vahvasti lapen neurologiseen kehitykseen. Kannatta tarkastaa itselle vieraiden ajatusten taustat ennakkoluulottomasti sivuuttamisen suhteen :)
PoistaEi pidä vaipua epätoivoon. Meidän tulee ottaa teknologia haltuun ja edistää sen hyödyllisiä vaikutuksia. Luettuani Abundance-kirjan en ole enää yhtä pessimistinen kuin ennen. http://newbooksinbrief.wordpress.com/2012/03/03/a-synopsis-of-abundance-the-future-is-better-than-you-think-by-peter-diamandis-steven-kotler/
VastaaPoistaTutkimuksissa on huonot otsikoinnit. Parempiosaisten kiinalaisten onnellisuushan oli kasvanut talouskasvun myötä. Köyhempiä alkoi varmaan vituttaa, ja tulivat onnettomammiksi kun toisilla oli enemmän.
VastaaPoistaKiinnostaisi lisääkö raha köyhyysrajan alapuolella elävien onnellisuutta.
Jos itse tienaisin muutaman kympin enemmän, voisin panostaa enemmän laadukkaaseen ruokaan ja terveyden ylläpitoon.
Kuinka blogin kirjoittaja itse rahoittaa elämäänsä?
Ettei olisi Islam?
VastaaPoista